Fiecare dintre cei care au petrecut mai mult de un an la computer a dat peste o situație când, dintr-un anumit motiv, răspunde cu un scârțâit rău intenționat la următoarea lansare a unui prieten de fier.
Cel mai adesea, după o jumătate de oră de gândire și un clic inutil pe taste, trebuie să-l suni pe maestru, care nu numai că îți va percepe 500 de ruble - 200 pentru plecare și 300 pentru rezolvarea problemei, dar computerul te va aduce la viață în 15 minute. Acest post este dedicat doar unor astfel de probleme și cum să le rezolvi.
Prima, cea mai importantă și cea mai importantă regulă care vă va ajuta să rezolvați orice problemă cu un computer pe cont propriu este o evaluare corectă a situației.
Computerul nu pornește
Un computer este format din software și hardware. Aceasta înseamnă că conceptul:
— „Calculatorul meu nu se va porni”... Spune că nu pornește deloc sau nu trece verificarea inițială (POST) BIOS. În acest din urmă caz, computerul va emite o anumită succesiune de semnale.
- „Nu pot porni, computerul mi se blochează”... Înseamnă căBIOSpornit normal, adică hardware-ul funcționează, dar sistemul de operare (sistemul de operare) sa prăbușit. Deci, căutăm probleme în partea software a computerului dumneavoastră.
Cel mai metodă eficientă soluții la ultima problemă (computerul meu nu pornește sau îngheață), aceasta este o reinstalareWindows,curățarea computerului de praf. Ajută 99% din timp.
Astăzi vom lua în considerare situațiile posibile de inoperabilitate a computerului, modalități de identificare și eliminare a acestora.
În cazul în care computerul nu trece verificarea hardware inițială (POST - Autotest la pornire), BIOS-ul ne va anunțadespre problema folosind semnale sonore. Există situații în care computerul nu pornește deloc. Să aruncăm o privire la 3 probleme probabile la pornirea computerului.
1. Sursa de alimentare este defectă.
În primul rând, testăm unitatea de alimentare cu energie pentru funcționalitate. Deconectăm unitatea de alimentare de la unitatea de sistem, o pornim și închidem contactele 14 și 15. După ce ați conectat anterior vechiul SD-ROM sau hard disk la unitatea de alimentare.
răcitorul de pe sursa de alimentare ar trebui să pornească, dacă acest lucru nu s-a întâmplat, atunci, cel mai probabil, filtrul de protecție a ars din cauza supratensiunii. În cadrul garanției, o astfel de unitate de alimentare este de obicei înlocuită cu una nouă, dacă perioada de garanție a expirat, atunci va trebui să plătiți pentru reparații sau să cumpărați una nouă.
2. Ars placa de baza.
Când răcitorul de la sursa de alimentare se învârte, puteți răsufla ușurați și luați în considerare următorul candidat pentru „sursa problemei”. Este foarte ușor să testați funcționalitatea plăcii de bază.
Este suficient să îl scoateți din carcasă, să lăsați procesorul în el (să extrageți orice altceva), să conectați o unitate de alimentare de lucru cunoscută (acum înțelegeți de ce unitatea de alimentare este testată în primul rând) și porniți-o închizând câteva contacte de pe placa de bază cu o șurubelniță.
O secvență de acțiuni efectuată corect duce adesea la faptul că unitatea de alimentare porneste și unitatea mamă funcționează (determinată de becul aprins). În acest caz, curățăm temeinic computerul de praf și instalăm corect placa de bază înapoi.
Nota: Dacă computerul nu poate porni (repornește în mod constant la pornire), atunci motivul este cel mai probabil în închiderea componentelor, inclusiv a plăcii de bază.
Decizie: curățați-vă bine computerulla fiecare 3-6 luni , schimbați pasta termică și bucurați-vă de computerul de lucru. 85% din problemele de pornire a computerului sunt legate de praf!
Placa de bază este silențioasă, așa că o transportăm la service, va trebui să o înlocuim.
3. Poate că lumina ta a fost stinsă.
Da, și asta se întâmplă, a trebuit să mă consult telefonic de mai multe ori. După ce am încercat totul, a existat o suspiciune de componente care nu funcționează. Dar mai târziu sa dovedit că lumina a fost oprită temporar în casă. : emo_im_angel:.
Computerul nu pornește
Este timpul să ne uităm la problema pornirii PC-ului din cealaltă parte. Când computerul pornește, dar nu reușește verificarea POST. În loc de un scârțâit de semnal caracteristic, veți auzi o secvență de scârțâituri.
Depinzând de versiunea BIOS fiecare secvență de bipuri are propriul său sens. Puteți afla specificațiile BIOS-ului dvs. conform instrucțiunilor incluse placa de baza sau prin marcarea pe el.
IBM BIOS
Descrierea erorii 1 scurt POST de succes 1 semnal și ecran gol Sistem video defect 2 scurt Sistemul video este defect (monitorul nu este conectat) 3 lungi Placă de bază defectă (eroare controler tastatură) 1 lung, 1 scurt Placă de bază defectă 1 lung, 2 scurt Sistem video defect (Mono / CGA) 1 lung, 3 scurt Sistem video defect (EGA / VGA) Repetitiv scurt Defecțiuni asociate sursei de alimentare Continuu Probleme de alimentare Absent Alimentare defectă
Premiul BIOS
Secvența bipurilor Descrierea erorii 1 scurt POST de succes 2 scurt Au fost găsite erori minore. Monitorul vă solicită să introduceți utilitarul de configurare CMOS și să corectați situația. Verificați fiabilitatea buclelor din conectori hard disk și placa de bază. 3 lungi Eroare controler tastatură 1 scurt, 1 lung Eroare de memorie cu acces aleatoriu (RAM) 1 lung, 2 scurt Eroare placă grafică 1 lung, 3 scurt Eroare de inițializare a tastaturii sau eroare a plăcii grafice 1 lung, 9 scurt Eroare la citirea de pe ROM Repetitiv scurt Probleme de alimentare Repetând mult Probleme RAM Frecvență repetitivă înaltă-joasă Probleme cu CPU Continuu Probleme de alimentare
BIOS AMI
Secvența bipurilor Descrierea erorii 1 scurt PC-ul nu a detectat erori 1 lung, 1 scurt Probleme de alimentare 2 scurt Eroare de paritate RAM sau ați uitat să opriți scanerul sau imprimanta 3 scurt Eroare în primii 64 KB de memorie RAM 4 scurt Temporizator de sistem defecțiune 5 scurt Probleme cu procesorul 6 scurt Eroare de inițializare a controlerului tastaturii 7 scurt Probleme cu placa de baza 8 scurt Eroare de memorie a plăcii video 9 scurt Suma de control BIOS este incorectă 10 scurt Eroare la scrierea pe CMOS 11 scurt Eroare în memoria cache situată pe placa de sistem 1 lung, 2 scurt Eroare placă video (Mono-CGA) 1 lung, 3 scurt Eroare placă video (EGA-VGA) 1 lung, 8 scurt Probleme cu placa video sau monitorul nu sunt conectate Absent Procesor defect. Posibil păr curbat. Dacă acest lucru nu ajută, înlocuiți procesorul.
BIOS AST
Secvența bipurilor Descrierea erorii 1 scurt A apărut o eroare la verificarea registrelor procesorului. Funcționarea defectuoasă a procesorului 2 scurt Eroare tampon controler tastatură. Controler de tastatură defect. 3 scurt Eroare resetare controler tastatură. Controler de tastatură sau placă de bază defect. 4 scurt Eroare de comunicare tastatură. 5 scurt Eroare la introducerea tastaturii. 6 scurt Eroare pe placa de sistem. 9 scurt BIOS ROM checksum nepotrivire. ROM-ul BIOS-ului este defect. 10 scurt Eroare cronometru sistem. Cipul sistemului de temporizare este defect. 11 scurt Eroare chipset. 12 scurt Eroare registru control control energie în memorie nevolatilă. 1 lung Eroare controler DMA 0. Cipul controlerului DMA al canalului 0 este defect. 1 lung, 1 scurt Eroare controler DMA 1. Cipul controlerului DMA al canalului 1 este defect. 1 lung, 2 scurt Eroarea de a șterge mișcarea inversă a scanării cadrului. Adaptorul video poate fi defect. 1 lung, 3 scurt Eroare în memoria video. Memoria adaptorului video este defectă. 1 lung, 4 scurt Eroare adaptor video. Adaptorul video este defect. 1 lung, 5 scurt Eroare de memorie 64K. 1 lung, 6 scurt Nu s-au putut încărca vectorii de întrerupere. BIOS-ul nu a putut încărca vectori de întrerupere în memorie 1 lung, 7 scurt Nu s-a inițializat hardware-ul video. 1 lung, 8 scurt Eroare de memorie video.
BIOS-ul Phoenix
Codurile de ventilator sunt reprezentate în numărul de bipuri. De exemplu, 1-1-2 înseamnă 1 semnal sonor, pauză, 1 bip, pauză și 2 bipuri.
Secvența bipurilor Descrierea erorii 1-1-2 1-1-3 Eroare la scrierea / citirea datelor în / din memoria CMOS. 1-1-4 A fost detectată o eroare la calcularea sumei de control a conținutului BIOS. 1-2-1 1-2-2 sau 1-2-3 Eroare de inițializare a controlerului. 1-3-1 Eroare la inițializarea circuitului de regenerare RAM. 1-3-3 sau 1-3-4 Eroare de inițializare pentru primii 64 KB de memorie RAM. 1-4-1 Eroare de inițializare a plăcii de bază. 1-4-2 1-4-3 1-4-4 Eroare la scrierea / citirea către / de la unul dintre porturile I / O. 2-1-1 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 0-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-1-2 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea primului bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-1-3 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al doilea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-1-4 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al treilea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-2-1 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 4-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-2-2 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 5-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-2-3 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 6-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-2-4 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 7-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-3-1 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 8-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-3-2 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 9-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-3-3 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 10-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-3-4 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 11-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-4-1 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 12-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-4-2 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 13-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-4-3 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 14-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 2-4-4 A fost detectată o eroare la citirea / scrierea celui de-al 15-lea bit (în notație hexazecimală) a primilor 64 KB de RAM 3-1-1 Eroare la inițializarea celui de-al doilea canal DMA. 3-1-2 sau 3-1-4 Eroare la inițializarea primului canal DMA. 3-2-4 3-3-4 Eroare de inițializare a memoriei video. 3-4-1 Au fost întâmpinate probleme grave la încercarea de a accesa monitorul. 3-4-2 Imposibil de inițializat BIOS-ul plăcii video. 4-2-1 Eroare de inițializare a temporizatorului de sistem. 4-2-2 Testarea a fost finalizată. 4-2-3 Eroare de inițializare a controlerului tastaturii. 4-2-4 Eroare de migrare critică unități centrale de procesare în modul protejat. 4-3-1 Eroare de inițializare RAM. 4-3-2 Prima eroare de inițializare a temporizatorului. 4-3-3 Eroare la inițializarea celui de-al doilea cronometru. 4-4-1 Eroare la inițializarea unuia dintre porturile seriale. 4-4-2 Eroare de inițializare port paralel. 4-4-3 Eroare de inițializare a coprocesorului matematic. Bipuri lungi și continue Placă de bază defectă. Sunetul sirenei de la frecvență înaltă la joasă Placa video este defectă, verificați capacitățile electrolitice pentru scurgeri sau înlocuiți totul cu altele noi despre care se știe că sunt în stare bună. Semnal continuu Răcitorul CPU nu este conectat (defect).
Sistemul de bază I / O este începutul vieții electronice a unui computer. În cazul unei defecțiuni hardware sau software a microcipului BIOS, pornirea sigură a dispozitivului de calcul devine pur și simplu imposibilă. În ciuda gradului extrem de fiabilitate al elementului specificat sistem informatic, au loc încă eșecuri de software în microsistemul de bază (având în vedere mulți factori!). În majoritatea cazurilor, problema „BIOS-ul nu pornește: ce să faci?” permis de înlocuire elementară Baterii CMOS, în caz contrar, este necesar să se aplice un plan de diagnostic cuprinzător și numai după identificarea cauzei defecțiunii, să se repare (corect!) algoritmul acțiunilor, -. detalii în articol!
Nu o scurtă introducere: BIOS mic și consecințe mari ...
Într-adevăr, totul depinde de un mic microcircuit, care conține un set de microprograme în memoria sa, iar în agregat este microsistemul de bază al unui computer! S-a găsit, în vremea noastră, o boală electronică foarte rară - deteriorarea înregistrării principale a BIOS-ului sistemului (nu trebuie confundat cu datele temporare stocate în memoria CMOS!) - Aceasta este o placă de bază „moartă”. Adică, placa de bază devine complet inutilă, deoarece nu are un element de control declanșator.
Un eșec parțial al BIOS-ului unui microcip poate fi însoțit de un set incredibil de surprize, atât hardware, cât și software. În general, începutul tuturor începuturilor de calcul este un mic microcircuit cu un anumit set de programe. Gradul de eficiență al computerului utilizat depinde de modul în care configurați corect BIOS-ul, afectând în mod direct durata totală de funcționare a dispozitivului de calcul în ansamblu. Dacă pentru dvs., drag cititor, toate cele de mai sus au devenit știri, atunci are sens să ne gândim: „Urmez instrucțiunile critice ale producătorului cu privire la regulile de funcționare?”
De ce BIOS-ul a încetat brusc să pornească: puțin despre toate motivele
Să trecem la detalii, deoarece situația „nu va începe” poate arăta diferit:
Când apăsați butonul „pe”, nu se întâmplă nimic - un ecran negru și liniște. Computerul pornește, ecranul pâlpâie cu un gol negru (nu este activ) - se aude zgomotul ventilatoarelor și difuzorul sistemului (difuzorul BIOS) emite un bip. Dispozitivul de calcul pornește, un mesaj este afișat pe ecran - butoanele nu reacționează, cu excepția, probabil, ... repornirea funcționează. Sistemul pornește prea repede (și, în siguranță!), Dar nu puteți intra în BIOS.
Există o altă interpretare a problemei exprimate, atunci când un utilizator începător nu înțelege corect ce se întâmplă exact și, în același timp, pune întrebarea, dar cum să intre deloc în BIOS? Să începem cu ultima ...
Cum se introduc setările de bază ale computerului
În funcție de versiunea (versiunile) BIOS, precum și de caracteristicile de proiectare ale computerului, accesul la setările de bază poate diferi radical de metodele considerate standard.
De exemplu, în majoritatea modificărilor PC-ului, intrarea în BIOS se face prin apăsarea butonului funcțional „F2” sau „Ștergere”. Mai mult, activarea unuia dintre aceste butoane se realizează direct în momentul pornirii sistemului computerizat în stadiul său inițial. Apropo, există o tehnică specială pentru invocarea meniului principal BIOS - apăsând în mod repetat butonul corespunzător cu un interval de două apăsări pe secundă.
Există alte „scheme tactile” pentru intrarea în BIOS - unii producători furnizează dispozitivelor lor mecanisme speciale, cu buton sau tip pârghie, atunci când este activat, utilizatorul intră în meniul de servicii al microsistemului de bază. Cu toate acestea, există și mai multe butoane exotice - atingere. Cu toate acestea, esența tastelor enumerate și a gadgeturilor de serviciu este aceeași - apelarea meniului Configurare BIOS.
În ceea ce privește "rezistența la viteză mare" la momentul intrării în meniul de setări de bază al computerului, există mai multe soluții:
Accesați meniul BIOS prin sistemul de operare Windows - utilizați acest link pentru a citi cum se face acest lucru.
Încercați să apelați BIOS utilizând alte chei de serviciu, de exemplu „F8”.
În cele din urmă, puteți intra în setările de bază folosind discul de salvare „System Restore” sau un kit de distribuție cu Windows.
Ecran negru și tăcere: cauze și soluții
Această „oportunitate electronică” are o listă destul de lungă de „cauze și efecte”, cu toate acestea, este posibil să se distingă principalele simptome ale unei defecțiuni, și anume, să se identifice vinovatul real al „sărbătorii tăcute” cât mai curând posibil.
Cu o probabilitate de 99,9%, sursa de alimentare a eșuat. Bineînțeles, înlocuirea unei componente cu o unitate de alimentare cu energie bună cunoscută va corecta situația către „Problema este rezolvată!”
Butonul de alimentare este defect - înlocuirea elementului de comutare sau verificarea firului pentru deteriorări mecanice (ruperea evidentă, deformarea firului, oxidarea contactelor etc.), desigur, cu restaurarea ulterioară (lipire, curățare).
Contaminarea cu praf a interiorului carcasei computerului (deosebit de importantă pentru echipamentele portabile de computer - laptop) - este necesar să curățați toate componentele plăcii de bază de praf, precum și modulele furnizate și echipamentul de legare. Asigurați-vă că ați curățat grilele de admisie a aerului și alte elemente structurale ale incintei.
Computerul pornește, dar ecranul monitorului este „plin de secrete negre”
De regulă, problemele legate de pornirea unui sistem computerizat sunt întotdeauna însoțite de un semnal sonor specific, al cărui ton și secvență sonoră au propriul cod de decriptare.
Pentru a rezolva problema descrisă, puteți încerca, de asemenea, să schimbați sursa de alimentare a computerului, dar într-un grad mai mare, un astfel de „comportament al computerului” indică faptul că BIOS-ul a detectat o componentă defectă în sistem: unul dintre stick-urile de memorie (RAM) este defect, rupt hDD sau temperatura procesorului a atins un nivel critic. În acest din urmă caz, este necesar să înlocuiți pasta termică și să verificați funcționalitatea de răcire a sistemului de răcire.
În caz contrar, acțiunile utilizatorului ar trebui să fie după cum urmează:
Deconectați toate dispozitivele periferice (imprimantă, fax, cameră web, dispozitive de stocare externe etc.).
Eliminați toate modulele RAM.
Deconectați hard diskurile.
Comutați la un alt mod grafic - schimbați circuitul video de la integrat la discret sau comutați la un cip video integrat dacă ați utilizat o placă video externă.
Dacă continentul gol pornește, aruncați unul câte unul din componentele deconectate anterior și monitorizați cu atenție reacția microsistemului ca întreg. În orice caz, dacă BIOS-ul pornește, atunci ați obținut deja un rezultat pozitiv!
Apropo, nu uitați că un ecran negru poate fi rezultatul unui monitor eșuat. Laptopurile sunt deseori deteriorate de integritatea cablului de conectare, care este supus în mod constant la solicitări dinamice la deschiderea / închiderea capacului afișajului. În acest din urmă caz, este mai bine să contactați centru de service pentru repararea laptopurilor. Atât în u200bu200bprimul, cât și în al doilea caz, pentru a verifica adevărul presupunerii, puteți încerca oricând să conectați un monitor extern la conectorul VGA.
La sfarsit
Iată, pe scurt, întreaga listă de instrucțiuni despre problema „BIOS-ul nu pornește: ce să faci”. Sperăm că totul a funcționat pentru dvs. și va fi restabilit accesul la setările de bază. Desigur, nu ar trebui să pierdeți din vedere un alt mod nedescris pentru a elimina problema care a apărut - comutați jumperul CMOS în poziția RESET (apoi readuceți elementul de contact în poziția inițială).
Știți, acest articol are o continuare lungă, deoarece este posibil ca BIOS-ul să nu pornească din cauza condensatoarelor umflate și a tranzistoarelor moarte ... Nu ratați!
Fără exagerare, BIOS-ul poate fi numit inima unui computer, fără de care alte elemente ale acestui sistem pur și simplu nu pot funcționa normal. Este posibil ca mulți să nu observe aceste procese sau chiar să nu știe despre ele, dar când computerul este pornit, BIOS-ul este cel care pornește mai întâi și abia apoi se încarcă sistem de operare... Din când în când, pot apărea diverse probleme din cauza cărora BIOS-ul nu pornește pe computer și, în consecință, utilizatorul nu îl poate porni.
Probleme cu sistemul de operare
În ciuda faptului că sistemul de operare este încărcat doar mai târziu, în unele cazuri, o încercare de a instala un sistem de operare suplimentar devine motivul pentru care BIOS-ul nu se încarcă pe computer (ecran negru). Acest lucru se datorează în principal apariției unui eșec în setări, deci trebuie doar să le restaurați valoarea implicită pentru a remedia problema. Acest lucru se face după cum urmează:
deconectați monitorul și computerul de la rețea;
deschideți unitatea de sistem și scoateți bateria de pe placa de bază (de multe ori arată ca o monedă de 5 copeici);
asteapta cateva minute;
puneți bateria la loc și porniți computerul.
După efectuarea acestei proceduri, BIOS-ul va începe de la setări standardde parcă nu li s-ar fi făcut vreodată ajustări.
Dacă tot nu porniți BIOS-ul, va trebui să verificați conexiunile.
Eroare conexiune
Există, de asemenea, o mare probabilitate ca computerul să nu pornească dincolo de BIOS din cauza unui fel de pauze în buclele de date sau rețelele de alimentare. Pentru a testa această opțiune, auziți mai întâi dacă răcitorul plăcii de bază funcționează. În multe sisteme, BIOS-ul rulează pe procesor, deci poate funcționa defectuos dacă există o răcire insuficientă.
Din când în când, grupurile de contacte pot părăsi ventilatorul, astfel încât placa nu oferă răcirea necesară și BIOS-ul nu pornește. De asemenea, merită să verificați cu atenție toate conexiunile lanțului de margaretă și ale cablurilor, apoi verificați dacă placa de bază și contactele nu erau prăfuite. Puțini oameni știu că praful este o sursă de câmpuri electrostatice și este un conductor excelent, astfel încât acumularea excesivă de praf este în detrimentul funcționării computerului. Dacă există cu adevărat mult praf, atunci curățați dispozitivul de acesta cu un aspirator de mică putere și o perie.
Una dintre cele mai frecvente situații în care computerul nu pornește, sistemul nu intră în BIOS. În acest caz, alimentarea este furnizată plăcii de bază, iar autotestul sistemului nu funcționează. De obicei, utilizatorii descriu o astfel de defecțiune ca aceasta, când pornesc computerul, se aude zgomotul ventilatoarelor de pe procesor și în carcasă, iar monitorul este gol, nu sunt emise semnale.
Care ar putea fi cauza defecțiunii?
Sistemul computerizat, în timpul încărcării normale după pornire, își diagnostichează componentele electronice și le inițializează. Pentru a face acest lucru, cipul BIOS conține un cod de program special. Când BIOS-ul este încărcat, atunci executarea acestui cod. Dacă totul este în regulă, se emite un scurt scârțâit. Dacă este detectată o eroare, sistemul nu pornește, se emite un semnal specific problemei detectate. Dacă sistemul nu efectuează auto-testare la pornire, acest lucru nu înseamnă că codul încorporat în bios s-a prăbușit. De fapt, acest lucru se întâmplă foarte rar, iar motivul este experimentarea nereușită cu firmware-ul BIOS-ului.
niste motive posibile computerul se blochează când bios-ul nu se încarcă include:
gresit;
contacte: fie nu există niciun contact undeva, sau, dimpotrivă, ceva s-a scurtcircuitat (se întâmplă, de exemplu, ca mufa metalică a plăcii de bază din spatele carcasei să scurtcircuieze mufele USB);
defect berbec;
baterie descărcată (pentru alimentarea cu energie bios) pe placa de bază;
butoane lipite pe panoul frontal al carcasei, de exemplu, „resetare”;
o sursă de alimentare defectă poate fi motivul pentru care computerul nu pornește;
chips-uri de chipset deteriorate;
condensatori umflați sau scurgeri pe placa de bază;
poluare generală unitate de sistem.
Ordinea „tratamentului”
Pentru a remedia problema atunci când bios-ul nu pornește, primul pas este deschiderea unității de sistem și evaluarea gradului de contaminare a acesteia. Adesea sistemul nu pornește dintr-un motiv atât de banal, ca de multă murdărie. Dacă praful este vizibil pe placa de bază și pe alte componente, curățați computerul. Pentru aceasta puteți folosi o perie și un aspirator. Praful de pe suprafețe este îndepărtat cu o perie și captat în furtunul aspiratorului. În acest caz, trebuie să aveți grijă să nu deteriorați niciun element. De asemenea, nu atingeți nimic cu furtunul aspiratorului, deoarece electricitatea statică se poate acumula pe acesta în timpul funcționării.
Dacă computerul nu pornește, adică curățarea generală nu a ajutat, trebuie să urmați acești pași:
Verificați dacă difuzorul este conectat corect. Poate că BIOS-ul a pornit și a găsit erori, dar semnalele nu se aud. Verificați dacă butoanele de pe panoul frontal al carcasei nu se lipesc.
Aceste proceduri se pot face rapid și fără eforturi mari, iar rezultatul lor este adesea o soluție la problemă - sistemul intră în BIOS.
De obicei, pe placa de bază pentru resetarea BIOS-ului, există trei pini în zona în care se află bateria, precum și un jumper care închide doi dintre ei. Marcarea jumperului este „CLR” sau „CMOS CLR”. Pentru a reseta setările BIOS în acest caz, trebuie să mutați jumperul la celelalte două contacte și să așteptați câteva secunde. Apoi jumperul revine la poziția inițială.
În absența unui astfel de jumper, curățare parametrii bios produs prin scoaterea bateriei din slotul cardului. Dar rețineți că resetarea bios nu se întâmplă instantaneu, ci cu o întârziere. Întârzierea se datorează faptului că puterea microcircuitului este păstrată din condensatoarele încărcate ale plăcii de bază. Pe plăcile de bază de înaltă calitate, timpul de descărcare poate ajunge la jumătate de oră sau mai mult. Pentru o descărcare accelerată, puteți închide contactele la care este conectată bateria.
Verificare articol cu u200bu200barticol
Dacă aceste acțiuni nu au dus la nimic, este necesar să se facă verificarea element cu element. Pentru a face acest lucru, lăsați un procesor cu un ventilator și un fir care să ducă la difuzorul de pe placa de bază. Deconectați toate celelalte cabluri de pe placa de bază, scoateți plăcile de expansiune. Cand alergând bios ar trebui să dea un semnal sonor „fără memorie RAM”. Dacă se aude, diagnosticul a funcționat, procesorul și placa de bază sunt operaționale. Apoi, după aceea, trebuie să introduceți un stick de memorie și să reporniți computerul. Dacă placa video este externă, ar trebui să existe un semnal sonor de la BIOS despre absența acesteia. Conectându-vă treptat, unul pentru fiecare pas, toate celelalte dispozitive, îl puteți determina pe cel defect, atunci când este instalat, sistemul nu pornește.
Înainte de a instala benzi de memorie și carduri de expansiune, asigurați-vă că nu sunt ciobite sau deteriorate, apoi curățați-le contactele. Pentru aceasta, cel mai bine este să folosiți un tampon de bumbac umezit cu alcool. Dar îl puteți șterge și cu o radieră de cauciuc obișnuită.
Verificarea procesorului este ultima atunci când se găsește motivul pentru care BIOS-ul sa prăbușit
Dacă chiar și după eliminarea tuturor elementelor, cu excepția procesorului, sistemul nu pornește și nu semnale bios nu este audibil, este necesar să verificați performanța procesorului. Cel mai bine este să-l înlocuiți cu unul bun cunoscut. Dacă acest lucru nu este posibil, scoateți răcitorul, apăsați degetul pe suprafața procesorului, porniți computerul. Când vă simțiți încălzit, opriți-l rapid - procesorul funcționează. În caz contrar, verificăm placa de bază: dacă există cipuri, dacă vedeți condensatori umflați sau scurgeri. Condensatoarele problematice, dacă există, pot fi înlocuite. Dar acest lucru, desigur, necesită un nivel bun de abilități de lipit.
Pentru a verifica dacă jetoanele din chipset sunt „active”, le verificăm temperatura. Acestea ar trebui să fie ușor calde în decurs de un minut de la pornire. Dacă microcircuitul rămâne rece sau se încălzește la o temperatură ridicată, există șanse foarte mari ca acesta să fie defect, computerul nu va porni din cauza acestuia.
Deci, atunci când porniți computerul, acesta nu pornește și se blochează în stadiul de auto-testare a biosului, nu ar trebui să disperați. În acest caz, este necesar să efectuați procedurile de mai sus și aproape sigur veți obține un rezultat pozitiv - BIOS-ul pornește și sistemul începe să funcționeze.
De multe ori motivul pentru o operare instabilă a computerului sau chiar eșecul pornirii este configurarea incorectă. Există, de asemenea, situații în care parola pentru introducerea BIOS SETUP sau pentru pornirea sistemului a fost pierdută. În astfel de cazuri, trebuie să reveniți la setările BIOS originale sau resetează BIOS-ul la setările implicite. Această operațiune se mai numește „resetarea” setărilor BIOS-ului. Există mai multe căi de ieșire din situație în astfel de situații. Dacă este posibil să deschideți utilitarul BIOS SETUP, atunci puteți reseta setări BIOS folosind o opțiune dedicată, care este denumită de obicei „Încărcare implicită în siguranță” sau „Încărcare setări implicite BIOS”. Pentru aceasta, selectați această opțiune, apăsați „Enter” și ieșiți din SETUP BIOS fără a uita să salvați setările. Există momente în care placa de bază nu va porni. De exemplu, ați făcut setări BIOS și ați setat astfel de parametri încât placa de bază să nu mai pornească. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când încerci să overclockezi (overclock) folosind opțiuni BIOS SETUP sau utilitati speciale lucrează sub Windows. Dacă
nu există nicio modalitate de a intra în BIOS SETUP din cauza lipsei pornirii plăcii de bază sau a pierderii parolelor, atunci trebuie să deschideți unitatea de sistem și să resetați (resetați) BIOS-ul folosind un jumper special (jumper), fără a uita să opriți alimentarea unității de sistem înainte de aceasta. Jumpers-urile sunt de obicei situate în apropierea cipului BIOS și a bateriei care alimentează cipul CMOS în BIOS, deși acest lucru nu este întotdeauna cazul. Jumpers au de obicei o inscripție precum „CLEAR CMOS”, „CLRCMOS”, „CCMOS”, „CLRTC” sau ceva similar. De obicei, există o denumire de contacte 1,2,3 și cel mai adesea contactele 1-2 închise de un jumper sunt poziția de lucru și 2-3 resetează BIOS-ul... Contacte - sunt trei „pini” pe care este îmbrăcat un jumper. Există doi „pini”, apoi BIOS-ul este resetat la zero prin închiderea acestor contacte împreună, când unitatea de sistem este oprită. Uneori nu există pini pe placa de bază, dar există doar spațiu pentru ei sub formă de tampoane de contact. Apoi, puteți reseta BIOS-ul închizând tampoanele de contact corespunzătoare, de exemplu, folosind o șurubelniță. Există plăci de bază în care nu există instrumente speciale pentru resetarea BIOS-ului. În acest caz, puteți pur și simplu să scoateți bateria și să așteptați zece și douăzeci de minute pentru descărcarea condensatorilor și resetarea BIOS-ului. În cazuri rare, este necesar să rezistați la placa de bază fără baterie pentru o zi întreagă. Resetarea BIOS-ului trebuie făcută nu numai în caz de defecțiuni, ci și cu fiecare actualizare a BIOS-ului. Trebuie remarcat faptul că atunci când BIOS-ul este resetat la zero, parolele atât pentru intrarea în BIOS, cât și pentru sistem sunt resetate. Uneori, doar resetarea parolei este obiectivul la resetarea BIOS-ului. Unele plăci de bază vă permit să resetați BIOS-ul de la tastatură, iar apoi nu este nevoie să deschideți unitatea de sistem. Pentru o astfel de resetare, cu computerul oprit, apăsați tasta Insert de pe tastatură și țineți-o apăsată pentru a porni unitatea de sistem. Dacă placa de bază pornește, atunci la începutul boot-ului trebuie să apăsați tasta Delete sau F2 pentru a intra în BIOS SETUP și a reseta setările.