Fiecare dintre cei care lucreaza pe calculator mai mult de un an, s-a confruntat cu situatia, cand calculatorul nu mai vrea sa porneasca.
Cel mai des, dupa o jumatate de ora de incercari si tastari pe taste, ajungem la concluzia ca avem nevoie de un specialist.
Prima si cea mai importanta regula, care va ajuta la rezolvarea problemei cu calculatorul – evaluarea corecta a situatiei.
Calculatorul nu porneste
Calculatorul contine partea software si hardware, asta inseamna ca expresia:
– «Calculatorul nu porneste». Spune ca calculatorul deloc nu porneste sau nu trece testul initial (POST) BIOS. Daca nu trece testul BIOS, va emite un semnal sonor.
– «Calculatorul nu se incarca». Inseamna ca BIOS-ul s-a incarcat corect, adica componentele functioneaza, doar ca sistemul de operare are erori. Va trebui sa cautam problema in partea software a calculatorului.
Metoda cea mai sigura pentru a rezolva ultima problema (calculatorul porneste dar nu se incarca), este reinstalarea Windows si curatarea calculatorului de praf. In 99% din cazuri aceasta metoda a ajutat.
Pentru a rezolva problema fara a reinstala Windows poti citi articolul Intretinerea calculatorului. Sfaturi pentru a intretine PC-ul.
In articolul de astazi vom analiza cazurile posibile a nefunctionarii calculatorului, precum si metode de rezolvare a problemelor.
In caz ca calculatorul nu trece testul initial a componentelor (POST – Power on self test), BIOS-ul te va anunta prin semnale sonore.
Calculatorul nu pornetse, ce sa fac?
Situatia tipica, cand calculatorul nu porneste. Sa analizam 2 probleme cele mai des intalnite.
1. Sursa de alimentare nu functioneaza
In primul rand, testam sursa de alimentare. Deconectam sursa de alimentare de la unitatea de sistem, o conectam la o priza si unim contactele 14 si 15.
Ventilatorul de pe sursa de alimentare ar trebui sa porneasca. In caz ca nu a pornit, cel mai probabil s-a ars filtrul de protectie. Aceasta defectiune se incardreaza in garantia sursei de alimentare, daca perioada de garantie a expirat, va trebui sa platesti reparatia sau sa cumperi o sursa noua.
2. S-a ars placa de baza
Daca pe sursa de alimentare a pornit ventilatorul, poti trece la urmatorul «candidat al problemei». Placa de baza poate fi verificata foarte usor.
O scoti din carcasa si lasi doar procesorul (restul (placa video, memoria ram) deconectezi), conectezi sursa de alimentare (acum intelegi de ce in primul rand se verifica sursa de alimentare), si o pornesti, unind doi pini de pe placa de baza cu o surubelnita (marcat ca power sw sau +pw-). Atentie, sa nu atingi altceva, pentru ca poate duce la rezultate nedorite.
Daca sursa de alimentare porneste, iar placa de baza functioneaza (se va aprinde un led), vom curata bine calculatoru de praf si vom monta la loc placa de baza.
Atentie: daca calculatorul porneste si imediat se opreste (la pornire mereu reporneste), problema, cel mai probabil, se afla in circuitul componentelor, inclusiv in placa de baza.
Rezolvarea problemei: curatam cu grija calculatorul la fiecare 3-6 luni, schimbam pasta termica si ne bucuram de calculatorul functional. In 85% din cazuri, cand calculatorul nu porneste, curatarea de praf ajuta!
Placa de baza tace, inseamna ca o ducem la un service.
Calculatorul emite semnal sonor dar nu porneste
Sa analizam problema din alta parte. In cazul in care calculatorul porneste, dar nu trece testul POST, vei auzi in loc de un semnal sonor obisnuit mai multe semnale.
In functie de versiunea BIOS, fiecare semnal sonor are propria specificatie. Poti afla specificatia semnalelor sonor a BIOS-ului din instructiunile venite cu placa de baza.