Dacă laptopul dvs. refuză să pornească, atunci pot exista mai multe motive. Dar mai întâi trebuie să decideți asupra conceptului „nu pornește”. Dacă atunci când apăsați (sau țineți apăsat butonul de alimentare) în timp ce încărcătorul este conectat, laptopul nu pornește, adică nu puteți auzi ventilatorul pornind, ecranul rămâne negru, atunci aceasta înseamnă că laptopul nu pornește . În alte cazuri, de exemplu, când ecranul rămâne negru și auzi zgomotul unui ventilator care funcționează, laptopul tău a pornit, dar există alte probleme cu afișarea imaginii etc. Ne vom uita la ambele opțiuni.
Laptopul nu pornește și nu prezintă semne de viață
Să presupunem că laptopul nu răspunde în niciun fel când este pornit. De ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie făcut în acest caz? Mai întâi trebuie să vă asigurați că sistemul de alimentare cu energie funcționează corect. De obicei, există un LED indicator de încărcare în locul în care este conectat încărcătorul. Dacă indicatorul este aprins, atunci alimentarea este cel mai probabil furnizată dispozitivului în mod normal. Dacă nu aveți un indicator de alimentare sau nu se aprinde, atunci trebuie să vă asigurați că încărcătorul funcționează corect, de exemplu, conectându-l la un alt laptop sau măsurând tensiunea la mufa de conectat. În acest din urmă caz, veți avea nevoie de un dispozitiv special - un multimetru, pe care trebuie să știți cum să îl utilizați. Desigur, cea mai bună opțiune este să conectați un „încărcător” de lucru garantat, testat pe alte computere.
Prin excluderea încărcătorului din listă motive posibile defecțiune, verificați bateria. Adesea, din cauza defecțiunii sale, laptopul nu pornește nici atunci când sursa de alimentare este conectată. Scoateți bateria din laptop, apăsați și țineți apăsat butonul de alimentare timp de un minut. În acest caz, încărcătorul nu trebuie conectat la laptop. Fără a introduce bateria, conectați încărcătorul la laptop și încercați să porniți laptopul. Dacă nu pornește, atunci modulul de alimentare de pe placa de bază poate fi defect sau există un scurtcircuit în circuitul de alimentare și chiar firmware-ul BIOS incorect al plăcii de bază. Este aproape imposibil să diagnosticați și să eliminați astfel de defecțiuni fără echipamente speciale, prin urmare, în acest caz, există un drum direct către un centru de service pentru repararea laptopurilor.
Un alt motiv probabil pentru care laptopul nu se va porni este o defecțiune a butonului de alimentare în sine. Grupul său de contact sau bucla de intrare pot deveni inutilizabile. La multe modele de laptopuri, butonul este de asemenea evidențiat atunci când este apăsat. Prin urmare, dacă indicatorul de alimentare al laptopului este pornit și bateria funcționează cu siguranță și butonul nu răspunde în niciun fel la apăsare, atunci acesta poate fi cazul. În acest caz, va trebui să contactați atelierul.
Laptopul se aprinde - ecranul este negru
Dacă laptopul încă pornește, dar ecranul rămâne negru, atunci aceasta indică o defecțiune a hardware-ului computerului. Mai mult decât atât, o astfel de defecțiune nu apare instantaneu, desigur, dacă nu ați scăpat laptopul sau nu l-ați supus la stres mecanic puternic. Eșecul unei lămpi de iluminare de fundal sau a unui invertor matricial este de obicei însoțit de pâlpâirea ecranului, precum și de o iluminare de fundal inegală. Aceste semne indică deja faptul că afișajul poate înceta să funcționeze în curând.
Alte motive pot fi eșecul memorie cu acces aleator, ca opțiune, instalarea incorectă a stick-ului de memorie în slot. Memoria RAM trebuie testată folosind un program special, de exemplu, Memtest86 +. Funcționarea incorectă a procesorului sau a podului nord, erori în firmware-ul BIOS - acestea sunt motivele pentru care un laptop poate începe cu un ecran negru. Acordați atenție și indicatorilor CapsLock și NumLock, aceștia încep adesea să clipească într-un anumit mod, indicând o anumită problemă hardware în laptop. Puteți decoda astfel de semnale pe site-ul web al producătorului dispozitivului.
Dacă la etapa inițială de încărcare sunt afișate pe ecran unele informații, dar apoi afișajul devine gol, atunci problema este probabil legată de incapacitatea de a inițializa BIOS-ul. Această defecțiune este cauzată de componentele laptopului, în special de cipul podului sudic, de procesor (în acest caz, repornirile apar la ceva timp după pornirea laptopului). Întreruperile de curent pot afecta, de asemenea, performanța BIOS-ului, mai ales atunci când bateria este descărcată. Dacă problema supraîncălzirii poate fi rezolvată prin înlocuirea coolerului, atunci este mai bine să încredințați căutarea și eliminarea problemelor cu firmware-ul BIOS și alte defecțiuni hardware unui centru de service specializat.
Un alt simptom pe care îl poate întâlni utilizatorul este blocarea laptopului după pornire. În acest caz, computerul nu răspunde la apăsarea tastelor de pe tastatură. Astfel de cazuri sunt adesea întâlnite atunci când există probleme cu hard diskul sau cu sistemul de operare în sine. Pentru a diagnostica unitatea de disc, trebuie să efectuați un test special, de exemplu, cu programul HDDScan. Testarea va verifica integritatea sectoarelor de hard disk. De asemenea, trebuie să verificați dacă este conectat corect. Podul sudic eșuat poate fi, de asemenea, vinovatul.
Probleme de software
Acest tip de problemă poate fi atribuită categoriei „laptopul nu pornește” la un moment dat, deoarece, de fapt, computerul pornește, dar apar întrebări cu privire la software-ul instalat. Acesta este un subiect mare separat. Dar, totuși, să analizăm pe scurt posibilele simptome și soluții la probleme.
Dacă motivul se află în zona software-ului, atunci primul lucru de încercat este să porniți sistemul de operare în modul sigur. De obicei, pentru a face acest lucru, înainte de a porni Windows, trebuie să apăsați F8 și să selectați opțiunea de boot din lista furnizată. Faceți clic pe „Mod sigur”. Dacă în acest mod laptopul pornește normal și nu apar blocări, atunci ar trebui să verificați computerul pentru viruși. De asemenea, dacă ați instalat vreunul software, în special driverele, atunci trebuie să fie eliminate.
Dacă, după toate manipulările din modul normal de încărcare, apar în continuare blocări sau reporniri, atunci trebuie să verificați integritatea fișierelor sistem de operare... Pentru a face acest lucru, trebuie să instalați un disc cu imaginea sistemului de operare original în unitate și să rulați Linie de comanda comanda SFC / SCANNOW. Conform rezultatelor scanării, fișierele de sistem deteriorate vor fi restaurate automat.
Soluția radicală și cea mai recentă a problemelor cu sistemul de operare va fi o reinstalare completă. Nu uitați să faceți backup pentru fișierele importante stocate pe unitatea de sistem atunci când faceți acest lucru.
De regulă, majoritatea defecțiunilor hardware ale unui laptop sunt diagnosticate și remediate cel mai bine la un centru de service. Dar utilizatorii cu experiență sunt destul de capabili să facă față erorilor software.
Proprietarii de laptopuri și computere se ciocnesc adesea. Când este pornit, este afișată sigla producătorului plăcii de bază și nu se întâmplă nimic altceva. Apoi, dacă așteptați câteva minute, va apărea adesea eroarea „“.
În acest articol, vă vom spune de ce se întâmplă acest lucru și ce puteți încerca să faceți singur pentru a rezolva această problemă.
De ce se întâmplă?
Faptul este că, în faza inițială de pornire, când tocmai ați pornit laptopul și sigla acestuia este afișată pe ecran, are loc testarea componentelor principale, precum și a dispozitivelor conectate. BIOS-ul trimite o cerere către dispozitive și primește un răspuns de la acestea. Dacă totul merge bine, atunci sistemul de operare este pornit și pornit. În cazurile în care sigla atârnă pe ecran o perioadă lungă de timp (20 de secunde sau mai mult), aceasta înseamnă că există probleme cu unele dintre dispozitivele chestionate. BIOS-ul nu primește un răspuns de la ei.
Eliminarea problemei
Acesta constă în găsirea unui dispozitiv sau a unei componente interne care cauzează blocarea. Din experiență putem spune că foarte des vinovatul se dovedește a fi HDD... Mai ales dacă planul pe logo-ul producătorului de laptopuri este însoțit de unul distinct.
Pin nick în placa de hard disk
Pentru a verifica acest lucru, este suficient să deconectați hard diskul și să încercați să porniți laptopul fără acesta. Nu există niciun blocaj pe logo - înseamnă că hard diskul este vinovatul. Dar asta nu înseamnă că trebuie aruncat și fugit urgent pentru unul nou. De multe ori ajută la asta.
Dacă scoaterea hard diskului nu a afectat în niciun fel situația, atunci problema nu se află în ea.
Scoaterea hard diskului de pe laptop
Următorul pas este să scoateți bateria de pe laptop pentru câteva minute. De asemenea, nu va fi de prisos să deconectați bateria internă. Pentru a face acest lucru, trebuie să scoateți capacul din spate.
Scoaterea bateriei de pe laptop
Un exemplu de baterie BIOS ușor de îndepărtat într-un laptop
După câteva minute de inactivitate fără baterie, punem totul la loc și încercăm să-l pornim.
Există destul de multe cazuri cunoscute când tastatura închide din cauza tastaturii, care odată a fost umplută cu lichid. Prin urmare, dacă tu însuți poți opri tastatura și porni laptopul fără acesta, atunci cu siguranță merită încercată această opțiune.
Dezactivați tastatura în laptop pentru testare
Mai mult, dacă nu există niciun rezultat, ar trebui să verificați unitatea DVD. Încercăm să-l extragem. Majoritatea laptopurilor fac acest lucru foarte ușor. Trebuie doar să deșurubați un șurub cu partea din spate lângă unitate și scoateți-l afară, aruncându-l cu ceva subțire.
Scoaterea unității laptop
Încercând să fug.
Ultimul lucru pe care îl puteți încerca acasă pentru a rezolva această problemă este să scoateți memoria RAM, să ștergeți contactele de pe ea și să o reinstalați.
Pentru a elimina memoria, întindem zăvoarele metalice pe laterale
Toate celelalte opțiuni sunt asociate cu interferențe grave cu placa de bază. Este posibil să trebuiască să blocați BIOS-ul sau chiar să schimbați podurile (nord, sud). Prin urmare, dacă toate cele de mai sus nu v-au ajutat și laptopul dvs. încă îngheață atunci când este pornit pe sigla producătorului, atunci este mai bine să îl duceți la un serviciu specializat.
Ce trebuie să faceți dacă laptopul sau computerul dvs. nu vor porni. Probleme posibile și cum să le remediați.
Dacă PC-ul sau laptopul nu vor porni, nu intrați în panică. Deși problema poate fi gravă, cel mai probabil o veți remedia singur.
Problemele legate de încărcarea unui computer nu sunt întotdeauna rezultatul unei defecțiuni grave a hardware-ului său. Adesea acesta este un fir slăbit, o siguranță arsă sau un driver inadecvat pentru dispozitiv. Să luăm în considerare cele mai frecvente defecțiuni și cum să le rezolvăm.
Verificați sursa de alimentare
Caiet
Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme. Mai mult, în diferite opțiuni... De la utilizarea tensiunii greșite, la o siguranță arsă în conector. Există, de asemenea, o priză care nu funcționează.
În primul rând, verificați dacă bateria este încărcată. Dacă nu sunteți sigur și nu există nicio indicație, scoateți bateria și utilizați numai încărcătorul.
Asigurați-vă că verificați dacă încărcătorul este de pe laptop. Adesea, producătorii de laptopuri folosesc conectori de aceeași dimensiune. Mai ales dacă este o firmă. Și dacă există multe încărcătoare, este ușor să le confundați și să conectați încărcătorul greșit la dispozitiv, ceea ce oferă o tensiune diferită sau un curent insuficient. La urma urmei, folosesc și alte gadgeturi dispozitiv de încărcare... Dar aproape aceeași tensiune ca laptopul. Un laptop necesită de obicei 16-20V.
Apoi, verificați siguranța din conector. Cea mai ușoară cale este să scoateți siguranța veche și să instalați una nouă, cu siguranță una bună. Dacă aveți un cablu de alimentare de rezervă, încercați-l. Acesta este un mod mai rapid de a testa siguranța.
Verificați cablul de alimentare. Punctele sale slabe sunt la capete, în punctul de atașare la cutia neagră și în conectorul pentru conectarea la laptop. Dacă vedeți fire colorate, este timpul să cumpărați un cablu nou.
Calculator de birou
De asemenea, computerul desktop are probleme de alimentare. Și primul lucru de verificat este siguranța din conector. Există o siguranță în sursa de alimentare în sine, dar pentru a verifica va trebui să deschideți carcasa PC-ului și să o scoateți.
Una dintre cele mai frecvente probleme de alimentare a computerului este că se oprește neașteptat și nu mai pornește. Începeți căutarea cu butonul de pornire.
Alternativ, conectați pinii corespunzători ai plăcii de bază (consultați manualul plăcii de bază) și excludeți butonul de alimentare.
Verificați monitorul
Caiet
Deconectați orice afișaj extern. Inclusiv monitoare și proiectoare. Asigurați-vă că nu interferează cu boot-ul laptopului.
Dacă lumina de alimentare a laptopului este aprinsă și puteți auzi hard diskul sau ventilatorul, dar nu există nicio imagine pe ecran, accesați camera intunecata... Căutați o imagine foarte slabă pe ecran.
Dacă există încă un afișare slabă, poate fi ecranul de conectare Windows, cel mai probabil invertorul de afișare a încetat să funcționeze. Această componentă modifică intrarea de la rețea sau baterie DC. la variabila cerută de monitor.
Înlocuirea unui invertor nu este prea dificilă, dar este imperativ să nu greșiți și să cumpărați partea corectă. Deoarece invertoarele nu sunt ieftine, nu vă puteți permite.
Dacă laptopul dvs. pornește, dar nu există nicio imagine, nici măcar slabă, cel mai probabil panoul LCD este defect. Înlocuirea ecranului unui laptop este cu siguranță posibilă, dar dificilă și cu siguranță nu ieftină. Dacă laptopul este suficient de vechi, vă recomandăm să cumpărați unul nou.
Calculator de birou
În acest caz, cel mai ușor loc de pornire este prin înlocuirea cablului video, a cablului de alimentare sau a monitorului în sine. Dacă ai ocazia, schimbă-le unul câte unul și vezi ce se întâmplă.
Scoateți orice dispozitiv USB și carduri de memorie
Presupunând că totul este în regulă cu sursa de alimentare și cu monitorul, următorul vinovat pentru probleme cu pornirea computerului ar putea fi dispozitiv USBși un card de memorie. Mai mult, un card de memorie sau un dispozitiv USB rămas în port este o opțiune clasică.
De obicei, BIOS citește suporturi de stocare detașabile (inclusiv carduri de memorie) înainte de pornirea Windows. Poate fi și un CD rămas în unitatea DVD, verificați și acolo.
Încercați un disc de recuperare
Dacă vedeți mesaje de eroare sau sistemul se blochează și nu se încarcă înainte de a intra în Windows, încercați să utilizați. Puteți utiliza DVD-ul de instalare Windows sau. Porniți oricare dintre aceste discuri și încercați să remediați problema. Dacă problema este cauzată de un virus, utilizați mijloace speciale de la producătorii de software antivirus.
Porniți în modul sigur
Dacă nu puteți porni computerul în mod normal, există întotdeauna opțiunea de a intra în siguranță. Modul standard este tasta F8.
Dacă vă conectați, puteți anula orice modificare făcută. Toate acestea au determinat încetarea încărcării laptopului sau computerului. Ștergeți recent programul instalat, actualizați driverul sau creați unul nou cont utilizator dacă cel vechi este deteriorat.
Dacă vedeți o opțiune pentru restaurarea computerului, încercați-o, totuși, pentru aceasta aveți nevoie de un disc de instalare Windows.
Eliminați hardware-ul defect
Dacă ați instalat recent RAM nouă sau alt hardware, acesta poate fi, de asemenea, motivul eșecului de a porni computerul. Ștergeți-le (instalați cele vechi, dacă este necesar) și încercați din nou.
Dacă placa dvs. de bază are un cod de afișare POST încorporat, citire LED, căutați un manual sau căutați pe Internet ce înseamnă aceste coduri.
Destul de des, este dificil să porniți un nou computer auto-asamblat. În acest caz cel mai bun mod dezactivați totul, cu excepția minimului necesar pentru a porni BIOS-ul.
... Împreună cu un radiator.
... Dacă placa de bază are ieșire grafică, eliminați pluginul plăcii grafice.
Unu . Scoateți restul și lăsați un modul în slotul 0 sau conform recomandărilor din manuale.
Alimentare electrică
Monitor
Toate celelalte echipamente nu sunt necesare. Pentru Pornire Windows Nu sunt necesare suporturi optice sau optice sau alte componente ale computerului.
Cele mai frecvente motive pentru care un computer nou construit nu pornește sunt:
Conectat incorect la placa de baza fire de alimentare. Dacă placa dvs. lângă procesor are un conector suplimentar de 12 V, asigurați-vă că este conectat corect, pe lângă conectorul mare ATX cu 24 de pini.
Componente instalate incorect. Scoateți memoria, placa video și procesorul. Reinstalați-le din nou, evitând orice îndoire a pinilor de pe procesor și din soclul procesorului.
Firele butonului de alimentare sunt conectate la pinii greșiți de pe placa de bază.
Cablurile de alimentare nu sunt atașate la placa grafică. Asigurați-vă că firele de alimentare PCI-E sunt conectate corect dacă este necesar de GPU.
Hard disk-ul este conectat la porturile SATA greșite. Asigurați-vă că unitatea principală este conectată la portul SATA al chipset-ului plăcii de bază și nu la un controler separat.
Uneori computerul nu va porni deoarece hardware-ul este defect. o problemă comună- hard disk-uri. Dacă auziți clicuri puternice sau dacă hard diskul se rotește în sus și în jos de mai multe ori, acestea sunt semne ale unei defecțiuni. Uneori oamenii scot un suport de stocare și îl introduc timp de câteva ore. congelator(într-un sac congelator). Cu toate acestea, aceasta este de obicei o soluție temporară. Cumpărați un hard disk nou și transferați-vă datele mai repede.
Luați un hard disk nou și începeți de la început. Îndrăznim să sperăm că veți reuși.
Și astfel, ai devenit proprietarul cărămizii. Nu simplu, ci scump, frumos, elegant, al cărui preț este de până la * douăzeci sau chiar * zece mii de lemn. Cu toate acestea, acest lucru nu te-a făcut mai fericit, pentru că mă refer la cărămida în care s-a transformat laptopul tău când a încetat să se aprindă.
Având în vedere complexitatea dispozitivului, voi spune imediat că situația nu este ușoară. În multe, foarte multe cazuri, nu este posibil să o rezolvi acasă, dar dacă există cel puțin o mică șansă de a trece cu „puțin sânge” (mai precis, la un cost redus), de ce să nu încerci să faci față proprii? Astăzi vom vorbi despre motivele pentru care laptopul nu pornește și ce să facem în acest sens.
Ce înseamnă de fapt „nu pornește”?
Într-un sens larg, sub conceptul „nu pornește”, utilizatorii înseamnă orice problemă care duce la apariția desktopului pe ecranul unui computer mobil: de la lipsa de răspuns la butonul de pornire la.
Într-un sens îngust - și real, neincluderea este doar absența completă a semnelor de „viață” atunci când este apăsat butonul de alimentare. Și uneori - stări apropiate de aceasta:
Laptopul nu răspunde la buton, dar încarcă bateria.
Start-ul începe, dar este întrerupt aproape imediat.
Aparatul pornește, dar nu complet, blocându-se într-una din etapele inițiale ale pornirii (după apăsarea butonului de pornire, doar ventilatorul pornește și uneori indicatoarele se aprind sau clipesc).
În loc să îl porniți, pornește o repornire ciclică.
De ce trebuie să distingeți acest lucru? Cel puțin astfel încât să puteți descrie corect problema în forumurile tehnice, unde, poate, cereți ajutor. Motivele acestor stări sunt diferite, astfel încât acuratețea răspunsurilor depinde de cuvintele pe care le folosiți pentru a le descrie.
Toate simptomele de neincludere enumerate sunt cauzate de probleme hardware, deoarece, judecând după momentul apariției, apar înainte ca sistemul de operare să înceapă încărcarea. În același timp, nu există imagini sau inscripții pe ecran. Apariția a cel puțin unui splash screen cu sigla producătorului indică faptul că computerul se aprinde și problema se află în ceva care nu depășește domeniul de aplicare al acestui articol.
Tot ceea ce citiți în continuare se referă la situații în care motivul pentru care nu porniți laptopul nu vă este cunoscut. Dacă dispozitivul a încetat să pornească după ce a gustat ceai (cafea, bere, borș și alte lichide) sau a zburat de la masă la podea, singura tactică corectă este să contactați serviciul.
Laptopul nu răspunde la butonul de pornire sau se oprește imediat
Cauze
Lipsa oricăror semne de pornire atunci când apăsați butonul de alimentare apare în următoarele situații:
Nu există tensiune la priză și bateria este prea scăzută pentru un pornire normală.
Alimentare externă defectă, inclusiv cablu de alimentare. Energia nu curge la bord sau nu atinge pragul necesar. Uneori - sursa de alimentare este incompatibilă cu computerul dacă a fost achiziționat separat.
Elementele circuitelor interne de alimentare sunt defecte.
Scurtcircuit în dispozitive.
Contact slab în conectorii pentru conectarea dispozitivelor la placa de bază.
Tensiune redusă a bateriei RTC (BIOS).
BIOS intermitent.
Ce sa fac
În primul rând, asigurați-vă că problema nu este legată de priza electrică - conectați laptopul la o altă sursă de alimentare.
Apoi, efectuați această operație simplă: deconectați sursa de alimentare externă de la laptop, scoateți bateria, apăsați butonul de alimentare cu degetul și țineți apăsat timp de 20-30 de secunde. Aceasta elimină încărcătura reziduală din containere și, în unele cazuri, rezolvă problema.
Etapele ulterioare sunt legate de dezasamblarea computerului mobil, prin urmare, sunt efectuate pe propriul pericol și risc. Și numai dacă dispozitivul nu este în garanție. De asemenea, este foarte de dorit să aveți experiență în demontarea acestuia și, cel mai important, asamblarea ulterioară cu succes.
Nu mă voi opri asupra procesului de deșurubare și îndepărtare a capacelor în detaliu. Dacă aveți de gând să faceți acest lucru pentru prima dată, căutați descrierea pe Internet, tastând motor de căutare solicitați „numele modelului laptopului, de exemplu, Asus x550dp, dezasamblare” sau „manualul de service Lenovo g570”.
Deci, scoateți placa de bază din carcasă și inspectați-o pe ambele părți. Elementele arse, urmele, depunerile de carbon sunt semne ale unui scurtcircuit. Dacă vedeți ceva din această serie, nu încercați să porniți dispozitivul până când nu este eliminat scurtcircuitul. În această situație, aveți și un drum direct spre service.
Foarte des, elementele defecte (scurtcircuitate) nu pot fi determinate prin ochi, iar prezența unui scurtcircuit este judecată prin semne indirecte. Iată două dintre cele mai ilustrative:
Când apăsați butonul de pornire al laptopului, răcitorul se mișcă ușor sau face câteva ture și îngheață. Apropo, pornește și normal, dar după o pauză - așteptând, când procesorul se încălzește la o anumită temperatură, începe să se rotească la viteza normală.
Indicatorul sursei de alimentare se stinge imediat când sursa de alimentare este conectată la laptop. Când este deconectat, se aprinde din nou. Acesta este modul în care se declanșează protecția unei surse de alimentare reparabile împotriva supraîncărcării de către un consum de curent excesiv de mare. Pentru cei care nu-și amintesc: un scurtcircuit este un contact neintenționat de proiectarea dispozitivului cu cea mai mică rezistență din circuit, care formează cea mai scurtă cale pentru curentul să circule. Și conform Legea lui Ohm, cu cât este mai mică rezistența în secțiune, cu atât este mai mare curentul.
Un alt simptom care, în unele cazuri, poate fi surprins fără instrumente de diagnostic este încălzirea elementelor circuitului în care se află scurtcircuitul (conform Legea Joule-Lenz, cu cât curentul este mai mare, cu atât conductorul se încălzește mai mult). Conectați sursa de alimentare inclusă la placa de bază pentru laptop și, fără a apăsa butonul de alimentare, verificați manual temperatura elementelor. În cazul unui scurtcircuit, vă puteți simți încălzit, uneori destul de semnificativ.
Dacă semnele indirecte v-au determinat să vă gândiți la un scurtcircuit, ar trebui oprite și cercetări suplimentare și contactați serviciul. Dacă nu (acest lucru, apropo, nu exclude existența unui scurtcircuit), continuați:
Verificați fiabilitatea tuturor conectorilor interni, mai ales dacă problema a apărut după curățarea sau actualizarea laptopului, care a fost însoțită de demontare.
Resetați setările BIOS deconectând bateria timp de 10-15 minute. Desigur, cu condiția ca bateria să nu fie lipită, ci conectată printr-un conector sau introdusă într-o priză, ca pe plăcile de bază pentru computer desktop.
Înlocuiți bateria BIOS dacă este posibil (dacă este o pastilă rotundă CR2032 care este vândută la orice chioșc de ziare și pur și simplu se strecoară în slot). Dacă tensiunea bateriei este sub 2,5-2,8 V, aceasta trebuie schimbată, deoarece laptopul nu se poate porni tocmai din cauza acestuia. Cu toate acestea, uneori acest lucru este dificil, deoarece poate fi necesar să comandați o baterie cu un conector în magazinele online și să așteptați, iar pentru a înlocui cel lipit, contactați din nou serviciul.
Pentru a verifica „viața” BIOS-ului, încercați să porniți placa de bază fără RAM. Un BIOS sănătos va emite un semnal sonor.
Dacă pe dumneavoastră computer mobil este instalat un procesor detașabil și l-ai scos, vezi dacă picioarele sunt îndoite.
Încercați să porniți placa de bază cu un „kit de corp” minim, lăsând procesorul cu un sistem de răcire pe acesta, 1 modul RAM și conectând un monitor extern. Mai bine luate de pe un computer care funcționează și, evident, funcționează. Pornirea (rotirea răcitorului, afișarea imaginii pe ecran) va indica faptul că dispozitivul defect nu este implicat în pachet. Dacă problema persistă, atunci este prezentă. Și cel mai probabil este ea însăși placa de baza.
Laptopul nu pornește, dar încarcă bateria
Sursa problemei în astfel de cazuri este cel mai adesea:
BIOS (firmware - bootloader rally sau memorie flash în sine).
Baterie RTC.
Multicontroler (controler EC / KBC) și conducte.
Chipset (pe mașini vechi - pod sudic, mai rar spre nord, pe butuc modern - platformă) și curele.
Defecțiunea senzorului de închidere a capacului sau lipirea butonului de alimentare al monitorului (la modelele mai vechi) Computerul „crede” că capacul este închis și nu permite pornirea sau trezirea din repaus.
Mai rar, alte dispozitive.
Verificarea acasă fără instrumente se reduce la același lucru descris mai sus, cu excepția faptului că nu vă puteți concentra asupra căutării KZ: aici, mai degrabă, nu are nimic de-a face cu ea. Și dacă are ceva de-a face cu aceasta, nu se observă atât de clar.
Reporniți ciclic imediat după pornire
Cum arată: după apăsarea butonului de pornire, răcitorul începe să se rotească. După câteva secunde, se oprește și se învârte din nou, continuând ciclul de pornire și oprire la nesfârșit, atâta timp cât este alimentată puterea.
În mai mult de 90% din cazuri, vinovatul este BIOS-ul, în mai puțin de 10% - RAM. Problema este rezolvată prin intermitent pe primul de pe programator sau prin înlocuirea memoriei.
„Subconectare” sau lipsa inițializării
În caz contrar, această situație este similară cu cea anterioară, dar fără reporniri. După pornirea computerului, răcitorul se rotește, adesea pe unul de mare viteză , uneori luminile indicatoare se aprind și nu se întâmplă nimic altceva.
În astfel de cazuri, o defecțiune la pornire ar trebui diferențiată de o defecțiune a subsistemului video, atunci când laptopul funcționează în esență, chiar încarcă sistemul de operare, dar nu afișează o imagine pe ecran.
Diferența în „clinica” acestor cazuri este ușor de observat dacă acordați atenție detaliilor. În caz de probleme cu videoclipul, hard diskul pornește și funcționează, ceea ce poate fi văzut din activitatea indicatorului său, uneori puteți auzi sunetele pornirii Windows, răcitorul se resetează din când în când și crește viteza.
Când nu există inițializare, munca se limitează la rotirea răcitorului la viteza maximă (sistemul de control al vitezei este inactiv), unitatea nu pornește și sistemul de operare nu pornește. Motivele pentru aceasta sunt:
BIOS-ul se blochează din nou.
RAM defect.
Defecțiunea procesorului sau a sistemului său de alimentare.
Lipsa suportului pentru procesor de către placa de bază (de exemplu, după un upgrade).
Defecțiune Northbridge (pe laptopuri mai vechi).
Dacă problema nu este legată de defalcarea elementelor plăcii, este destul de simplu să o rezolvi - prin înlocuirea memoriei sau
Toți utilizatorii au probleme cu computerul. Chiar dacă sistemul de operare funcționează fără probleme și toate programele rulează fără probleme, acest lucru nu garantează că nu vor apărea alte complicații. Uneori computerul se poate porni sau opri singur. Acest articol va descrie exact acest tip de problemă, precum și modalități de a o rezolva.
Porniți automat computerul
În primul rând, trebuie să vă asigurați că problema care a apărut nu este legată de defectarea unei părți din laptop. Nu uitați că verificarea funcționalității mecanismelor nu este o problemă ușoară. Un începător nu va putea face față unei astfel de sarcini singur, dar pentru un diagnostic corect, cel mai probabil, va trebui să contactați un centru de service. Dar descrie unele posibile probleme este necesar, prin urmare, cel mai comun dintre ele va fi prezentat mai jos.
Nu uitați că o problemă similară poate apărea și pe fundalul unui sistem de operare care nu funcționează corect. Acest lucru este cel mai adesea cauzat de faptul că computerul nu este protejat de niciun program antivirus. În consecință, laptopul nu scanează în mod regulat sistemul pentru a găsi fișiere dăunătoare și nu este curățat de acestea.
Mai jos va fi descris instrucțiuni detaliate ce trebuie să faceți dacă laptopul începe să pornească singur. Dacă le respectați cu strictețe, atunci nu veți avea dificultăți în rezolvarea acestei probleme.
Metoda 1: remediați setările BIOS-ului
Mulți dintre cei care folosesc PC-uri moderne au dificultăți în pornirea computerului în mod neașteptat. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă din cauza unui BIOS configurat incorect. Adică nu eșec mecanic, ci parametrii setați incorect. Dacă nu model nou alimentarea cu energie electrică, atunci, cel mai probabil, această problemă nu vă va afecta.
Dacă sursa dvs. de alimentare are un format ATX, atunci această metodă este pentru dvs. Trebuie să urmați toate instrucțiunile și să țineți cont de toate caracteristicile plăcii de bază pe care trebuie să le aflați în avans. Fiecare placă de bază are multe caracteristici unice și capabilități diferite.
În cazul unui laptop, șansele de a suferi de această problemă sunt mai mici. Laptopurile au circuite de alimentare foarte diferite. Din acest motiv, problema includerii automate din cauza setărilor incorecte ale BIOS-ului este extrem de rară.
De asemenea, este necesar să nu uităm de alți parametri legați de alimentarea cu energie electrică. Nu vă grăbiți să le schimbați, asigurați-vă mai întâi că aceasta este problema.
Dacă, după manipulările de mai sus, au apărut defecțiuni în funcționarea laptopului, puteți reveni oricând la toate setările la starea lor inițială. Pentru a face acest lucru, în aceeași listă, găsiți informații despre care cheie se află acțiunea. "Setări din fabrică"... Acesta este aproape întotdeauna un buton. F9.
De asemenea, puteți încerca să actualizați BIOS-ul pentru a utiliza mai mult versiune noua... Dacă, după ce ați urmat aceste instrucțiuni, laptopul a încetat să pornească singur, atunci eroarea s-a produs într-o defecțiune a BIOS-ului. Dacă problema persistă, continuați cu instrucțiunile de mai jos.
Metoda 2: probleme cu modul somn
După ce ați intrat în modul de repaus, sistemul laptopului dvs. nu mai efectuează nicio acțiune. Uneori, în ciuda faptului că în acest mod, instrumentele de introducere sunt dezactivate, laptopul se poate porni în continuare spontan. De asemenea, nu uitați că în loc să dormiți, dispozitivul dvs. poate fi într-o stare de economisire a energiei.
În condiții ideale, atât în primul mod, cât și în al doilea, computerul dvs. va fi în aceeași stare. Dacă apăsați orice buton sau glisați degetul pe ecran, sistemul va începe să funcționeze. Inițial, trebuie să verificați cu atenție toate dispozitivele de intrare conectate. Acest lucru se aplică și tastaturii. Este necesar să verificați cu atenție dacă cheile nu se lipesc.
Pentru a evita astfel de probleme, este necesar să dezactivați modul de repaus și modul de economisire a energiei. Ele pot avea setări diferite în funcție de sistemul de operare pe care îl utilizați. Majoritatea versiunilor nu au diferențe semnificative, dar, de exemplu, Windows 10 folosește un panou care este absolut diferit de celelalte.
Dacă trebuie să anulați toate acțiunile pe care le-ați făcut, puteți oricând să activați modul de repaus și să readuceți laptopul la starea inițială sau ceea ce vi se potrivește cel mai bine.
Acum știi cum să rezolvi problema ieșire automată laptop din modul de repaus sau de economisire a energiei. Dar nu uitați că pentru anumite situații este posibil ca această metodă să nu fie relevantă.
Metoda 3: instrument de planificare a sarcinilor
Folosind programatorul, puteți afla dacă laptopul dvs. are sarcini inutile. Acest lucru este foarte important dacă aveți probleme cu pornirea automată a laptopului. Asigurați-vă că temporizatorul nu a fost setat de un fișier de virus infectat.
Uneori acțiunile pe care ar trebui să le efectueze planificatorul de sarcini pot fi modificate de anumite programe software. Acest lucru se aplică în principal acelor aplicații care setează un cronometru pentru a porni sau opri alte utilitare.
Un alt motiv ar putea fi aplicația "Alarma"... Astfel de programe pot porni computerul sau îl pot trezi din modul de repaus. Dacă, în loc să opriți computerul, îl puneți în modul de repaus, atunci sistemul de operare poate porni din cauza programatorului. Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda ecranului stins, sistemul continuă să funcționeze.
Acum puteți începe să remediați problema pe care o aveți la pornirea laptopului. Pentru a face acest lucru, urmați acești pași:
Deschide fereastra "Alerga" folosind tastele „Win + R”... De asemenea, puteți face clic pe "Start" faceți clic dreapta și selectați comanda necesară din fila pop-up. În câmpul gol, introduceți și confirmați acțiunile cu butonul "BINE".
În meniul care apare, selectați coloana Programare activități (locală). Deschideți elementul Biblioteca Programator de activități. Examinați toate sarcinile care s-au deschis în fața dvs. Dacă găsiți vreun proces suspect, faceți clic pe el și citiți Descriere completa.
Dacă sunteți sigur că nu ați setat această sarcină, pe bara de instrumente, faceți clic pe linie "Șterge"... Confirmați-vă decizia cu cheia "Da".
Studiază fiecare sarcină foarte atent. La urma urmei, depinde de acest lucru dacă rezolvați problema pornirii neplanificate a computerului. Uneori, este posibil ca sarcina să fie ascunsă și să nu poată fi dezinstalată.
Metoda 4: curățarea sistemului de resturi
Una dintre cele mai simple modalități de a scăpa de această problemă este de a elimina nedoritele inutile. Această procedură poate fi efectuată folosind diverse utilități.
Este imperativ să utilizați funcția „Curățarea registrului”... La urma urmei, dacă nu funcționează corect, poate fi dificil să vă conectați la rețea. Nu uitați să efectuați și o curățare manuală a sistemului.
Metoda 5: software antivirus
Această problemă a apărut deja în acest articol, dar trebuie descrisă mai detaliat, deoarece este unul dintre cele mai frecvente motive pentru pornirea computerului de unul singur. Virușii pot defecta setările de alimentare din sistemul de operare și BIOS.
Verificați sistemul pentru software-ul infectat utilizând utilitarul dvs. antivirus. Atunci când alegeți un astfel de program, acordați atenție doctorului Web Cureit. Această aplicație este considerată una dintre cele mai populare și, de asemenea, complet gratuită. Dacă nu ați avut timp să instalați programul antivirus, atunci puteți scana sistemul fără un apărător suplimentar, dar cu ajutorul instrumentelor de sistem standard.
Dacă dispozitivul dvs. are nevoie de scanare mai precisă, încercați să utilizați servicii speciale. Acestea permit identificarea a aproape orice defecțiune existentă. După parcurgerea pașilor descriși mai sus, nu uitați să instalați un program antivirus testat de înaltă calitate pe computer, astfel încât problema să nu apară din nou.
Dacă sunteți sigur că computerul nu este infectat cu viruși, dar problema pornirii este încă acolo, puteți trece la metode mai serioase de remediere a auto-pornirii laptopului.
Metoda 6: derularea sistemului de operare
Dacă toate metodele descrise în acest articol nu v-au putut rezolva problema, puteți utiliza o metodă radicală. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați funcția "Restaurarea sistemului"... Această acțiune poate fi efectuată pe aproape toate versiunile sistemului de operare.
Această opțiune este utilizată doar ca ultimă soluție. Puteți apela la aceasta atunci când nu mai există opțiuni pentru rezolvarea problemei. În plus, înainte de derularea sistemului, trebuie să fiți siguri că auto-includerea a început după ce ați efectuat orice acțiune sau de la instalarea anumitor programe. A evita consecințe negative nu uita să faci backup-uri fișiere importante care se află pe hard disk.
Metoda 7: reinstalați Windows
Uneori, niciuna dintre metodele sugerate nu ajută la rezolvarea acestei probleme. Ultima opțiune este reinstalarea sistemului. Acest lucru vă poate ajuta să restaurați munca normala laptopul tău. Puteți face reinstalarea singur, deoarece nu este un proces foarte dificil, dar puteți folosi ajutorul unui specialist. Dar înainte de a face acest lucru, nu uitați să salvați toate fișierele necesare pe un alt dispozitiv.
Când terminați reinstalarea sistemului, va trebui să instalați suplimentar anumite componente ale sistemului de operare, cum ar fi driverele.
Dacă toate instrucțiunile descrise au fost respectate corect, atunci problema cu pornirea laptopului de unul singur ar trebui rezolvată. Dar dacă niciuna dintre metode nu vă poate ajuta, atunci cauza eșecului stă probabil în defalcarea oricărei părți. Nu merită să căutați singuri o defecțiune sub capacul laptopului. Pentru a face acest lucru, trebuie să contactați un specialist sau să vă transmiteți computerul către un centru de service.