Dacă totul dintr-un laptop e te interconectat și funcționează ca un mecani m unic, dar pe computerele per onale, unitatea de i tem cu tot conținutul ău și monitorul funcționează eparat.Procedura tanda
Conţinut
Dacă totul dintr-un laptop este interconectat și funcționează ca un mecanism unic, dar pe computerele personale, unitatea de sistem cu tot conținutul său și monitorul funcționează separat.
Procedura standard de activare arată astfel. În primul rând, utilizatorul apasă butonul de alimentare al unității de sistem și apoi pornește butonul de alimentare de pe monitor. În timpul funcționării normale a echipamentului, totul pornește, sistemul de operare pornește, pe ecran apare sigla OS, apoi este afișat desktop-ul etc.
Dar uneori se întâmplă și ca unitatea de sistem să pornească normal. Și monitorul încă nu vrea să se aprindă. Rămâne negru, nu se întâmplă nimic pe ecran.
Este o greșeală să crezi că problema este doar pe partea de afișaj. În unele cazuri, motivul acestei situații este computerul în sine. Adică în unitatea de sistem.
Motive posibile
Există anumite motive pentru care monitorul computerului nu pornește, deși nu se întâmplă nimic neobișnuit la pornirea unității de sistem. Toate butoanele sunt apăsate, dar monitorul nu se aprinde.
Acest lucru se poate întâmpla din cauza:
alimente;
cablu video;
sursa de semnal;
defectarea monitorului;
contacte;
memorie;
plăci video;
alimentare electrică.
Acum ar trebui să parcurgeți fiecare articol separat, să faceți explicațiile corespunzătoare și să dați recomandări pentru acțiuni ulterioare și corectarea situației.
Alimente
Dacă monitoarele nu pornesc, utilizatorii sunt sfătuiți să se asigure mai întâi că dispozitivul primește alimentare. Acest lucru nu este de obicei dificil de verificat. Majoritatea monitoarelor au un indicator LED pe panoul frontal. Poate clipi sau se poate aprinde într-o singură culoare. Dacă nu există putere, atunci nu va putea porni dintr-un motiv complet obiectiv.
Dacă nu există un indicator aprins, verificați butoanele de alimentare de pe monitor, precum și de cablul prelungitor prin care este conectat. Dacă nu numai monitorul, dar și unitatea de sistem în sine nu pornește, este foarte posibil ca butonul de alimentare de pe prelungitor să fi fost dezactivat. Ar fi putut fi lovită accidental la următoarea curățenie.
Dacă totul este bun acolo, verificați starea cablului. Acolo unde intră în furcă, problemele apar rar din cauza potrivirii fiabile și solide. Iar pe partea conectorului din partea din spate a monitorului, se observă adesea dificultăți. Sârma se putea mișca, contactul era rupt. Scoateți-l, căutați integritate, introduceți-l înapoi. Îl puteți introduce puțin mai mult în conector. Dacă indicatorul se aprinde, problema se află în contact.
În plus, ruperea și frecare cablului nu pot fi excluse. Cea mai ușoară soluție în această situație este utilizarea unui cablu similar. Dacă totul funcționează prin el, motivul este determinat. Trebuie doar să schimbați cablul.
Cablu video
Când monitorul nu pornește când computerul este pornit din nou, este posibil să existe o problemă cu cablul video.
Cablul de semnal poate să nu funcționeze sau calitatea fixării sale a fost afectată.
Dacă aveți DisplayPot și HDMI, verificați cât de strâns sunt inserate în conectori. DVI și VGA au șuruburi suplimentare. Trebuie să verificați conexiunea pe ambele părți ale cablului. Una merge la monitor, iar a doua se conectează la unitatea de sistem.
Dacă există o problemă cu cablul video, dacă există alimentare, monitorul afișează de obicei mesaje. Ei raportează că afișajul nu este posibil, a apărut o eroare. Adică, ecranul nu rămâne doar negru.
Dacă este posibil, luați un alt cablu și încercați să vă conectați folosind acesta. Sau încercați să vă conectați pe un alt port. La urma urmei, există și o astfel de posibilitate ca portul în sine să se defecteze. Cablul și monitorul nu au nicio legătură cu acesta.
Utilizatorii începători și fără experiență, conectând independent un computer, pot conecta monitorul la conectorul greșit de pe unitatea de sistem. Acest lucru este adevărat pe acele PC-uri în care placa de bază are propria ieșire pentru a lucra cu grafică integrată. Dar, în același timp, computerul funcționează printr-o placă video discretă.
Dacă PC-ul a fost oprit și dezasamblat recent și, după asamblare, s-a dovedit că computerul din anumite motive nu vede același monitor, atunci trebuie să faceți următoarele. Scoateți cablul video, introduceți-l într-un alt conector similar din spatele unității de sistem. Poate că este ieșirea unei plăci video discrete. Și cablul a fost conectat accidental la grafica integrată a plăcii de bază.
ATENŢIE. Dacă aceasta este o placă video discretă, atunci portul pentru aceasta ar trebui să fie în partea de jos, separat de restul porturilor.
Grupul general conține conectorul grafic integrat.
Sursa de semnal
După ce ați observat că monitorul nu pornește la pornirea computerului, merită să verificați sursa de alimentare.
Unele monitoare care au mai multe porturi simultan sunt echipate cu funcția de comutare între diferite surse de semnal. Același lucru este oferit și în televiziunile moderne.
Chiar dacă conexiunea a fost realizată corect, este posibil ca dispozitivul să nu o recunoască automat. Din această cauză, nicio imagine nu va apărea pe ecran.
Problema este rezolvată foarte simplu. Monitorul trebuie să aibă butonul Sursă sau Intrare. Cu ajutorul acestuia, sursa de semnal este comutată.
ATENŢIE. Dacă butonul nu este semnat, căutați o cheie cu un pătrat și o săgeată în interior.
Pentru a vă verifica presupunerile sau pentru a exclude acest motiv din lista celor posibile, aruncați o privire la manualul de instrucțiuni. Acolo veți găsi exact informațiile de care aveți nevoie și veți defini butonul care este responsabil pentru comutarea între sursele de semnal.
Dacă, în acest caz, când computerul în sine este pornit, monitorul încă nu se aprinde, motivul va trebui căutat în altul.
Monitorizați problemele
De asemenea, se întâmplă cu utilizatorii că monitorul nu funcționează și nu afișează o imagine, deși computerul este pornit și totul pare să se desfășoare normal acolo.
Dacă toate recomandările anterioare nu au ajutat, atunci putem presupune că monitorul în sine nu este în ordine.
În primul rând, încercați să excludeți această opțiune sau confirmați-vă presupunerea. Pentru a face acest lucru, trebuie să conectați afișajul la un alt computer. Dacă imaginea este similară acolo, diagnosticul este confirmat.
Dar există o opțiune care vă permite să efectuați teste de performanță fără alt computer. Pentru aceasta, deconectați toate firele de pe monitor și lăsați doar cablul de alimentare. Apoi porniți dispozitivul. Dacă afișajul funcționează corect, atunci va apărea o notificare pe ecran că nu există semnal sau alt mesaj. Aceasta este probabil vina procesorului. Adică monitorul nu are nimic de-a face cu el, funcționează bine. Și de ce nu pornește, trebuie să întrebați unitatea de sistem.
Când testarea arată că ecranul rămâne negru, indicatorii de pe carcasă nu se aprind, apoi monitorul a ordonat să trăiască mult. Trebuie să căutați un centru de service, să consultați diagnosticul și să plătiți pentru reparații. Da, unii utilizatori pot deschide carcasa singuri, re-lipi contactele și pot înlocui condensatorii. Dar sarcina nu este una ușoară. Aici este mai bine să aveți încredere în meșterii experimentați dacă abilitățile personale nu sunt suficiente.
Contacte
Următorul motiv pentru care este posibil ca imaginea să nu fie afișată pe monitor este o încălcare a fiabilității contactelor.
Chiar și utilizatorii fără experiență știu probabil că o serie de componente, inclusiv RAM, plăci de sunet și video, sunt amplasate în sloturi speciale de pe placa de bază.
Și aici apare uneori o astfel de situație. Unitatea de sistem a fost dezasamblată, ceva a fost îndepărtat, curățat, schimbat. Acum computerul pornește normal, dar monitorul nu arată nimic. Cel mai probabil, una dintre componente nu a fost instalată ferm în locul său.
Contactul slab este un motiv destul de comun pentru care un monitor nu pornește.
Acest fapt nu este dificil de verificat.Dar pentru aceasta trebuie să deconectați alimentarea de la computer, să scoateți toate cablurile, să deșurubați capacul lateral deșurubând câteva șuruburi și să ajungeți la interiorul unității de sistem. Aruncați o privire atentă la modul în care sunt instalate memoria RAM, plăcile video și alți conectori. Deși în cazul unui monitor, accentul este pus pe RAM și pe placa video. Scândurile ar trebui să fie instalate strâns, uniform, să nu aibă distorsiuni. De asemenea, verificați dacă zăvoarele laterale sunt închise.
Condensatoarele umflate de pe placa de bază sunt una dintre cauzele posibile ale problemelor legate de oprirea monitorului
De asemenea, asigurați-vă că placa video este fixată cu un șurub pe șasiul unității de sistem în sine. Chiar dacă contactul s-a îndepărtat destul de mult, poate apărea în continuare ca un afișaj care nu funcționează. Problema este banală, dar comună. Și mulți pur și simplu o pierd din vedere, trimitând monitorul pentru diagnosticare. Și acesta este un serviciu plătit.
Memorie
Când monitorul nu funcționează dintr-un anumit motiv atunci când computerul în sine este pornit, unul dintre suspecți poate fi un modul de memorie. De obicei, memoria RAM poate emite unele sunete când este pornită. Deși aceasta nu este o condiție prealabilă.
Este imperativ să verificați memoria RAM și să vă asigurați că problema nu este de partea sa.
Pentru aceasta, opriți computerul, deconectați-l și scoateți capacul lateral. Amintiți-vă sau chiar faceți o fotografie exact despre modul în care memoria a fost instalată în unitatea de sistem. Acum deschideți zăvoarele laterale și scoateți modulele RAM.
Folosiți o radieră de papetărie sau un burete înmuiat în alcool, ștergeți contactele modulului. Apoi puneți totul la loc, conectați cablul și verificați dacă monitorul va funcționa după astfel de manipulări.
Dacă situația nu se schimbă, încercați o altă opțiune. Dacă există mai multe module, lăsați doar unul și eliminați restul. Sau, schimbați sloturile. După fiecare astfel de manipulare, încercați să porniți computerul.
Dacă în cele din urmă apare o imagine pe ecran, motivul se află în memoria RAM. Modulul problematic va trebui înlocuit.
După cum puteți vedea, unitatea de sistem, sau mai bine zis componentele sale, poate fi, de asemenea, motivul pentru care PC-ul în sine funcționează, dar monitorul nu pornește.
Placa video
Dacă monitorul nu se aprinde când porniți computerul, nu puteți exclude posibilitatea deteriorării plăcii video. Dacă adaptorul grafic se arde, acesta nu va putea afișa imaginea pe monitor. Adică, afișajul va rămâne negru la pornire.
Pentru a verifica sau respinge această presupunere, deconectați cablul de alimentare de pe placa video, care se află în interiorul unității de sistem. Apoi deșurubați șurubul de fixare, îndoiți zăvoarele laterale și scoateți-l din placa de bază.
Acum folosiți o radieră sau alcool pentru a șterge ușor contactele. Puneți dispozitivul la loc, asamblați totul în ordine inversă și porniți computerul.
Dacă computerul încă nu afișează imaginea pe monitor după aceea, placa video este probabil complet defectă.
O altă metodă de testare va fi instalarea unei alte plăci video, în mod evident funcționale, în locul celei vechi. Dacă după aceea imaginea a început să fie afișată pe monitor, ați găsit motivul. Dar problema este că acum trebuie să cumperi o nouă placă video. Nu merită să vă bazați pe capacitățile graficelor integrate ale procesorului. Este sincer slab și nici măcar nu poate oferi lucrări de bază cu un computer. Ce putem spune despre rularea jocurilor pe computer sau a software-ului puternic.
Alimentare electrică
De fapt, aceasta este ultima opțiune pentru ceea ce puteți face dacă monitorul nu pornește când porniți computerul.
Atunci când alte motive nu sunt confirmate și nimic nu a ajutat, atunci problema este cel mai probabil legată de sursa de alimentare.
Puteți să-l testați cu un multimetru. Acest lucru va necesita anumite abilități. Dacă credeți că vă puteți descurca, faceți următoarele:
scoateți capacul carcasei unității de sistem;
deconectați de la placa de bază conectorii care ajung la aceasta de la sursa de alimentare;
luați o agrafă și derulați-o;
acum cu un jumper dintr-o agrafă, conectați cablul verde și orice fir negru;
astfel se creează o imitație a pornirii computerului;
porniți multimetrul și selectați modul cu măsurarea parametrilor de tensiune DC;
conectați sonda neagră la orice contact al cablului negru;
atingeți alternativ sonda roșie a contactului galben, roșu, albastru, portocaliu;
comparați valorile obținute cu cele nominale.
De obicei, atunci când lucrați cu un PC, diferite contacte care diferă în culori ar trebui să producă tensiuni diferite. Și anume:
pentru portocaliu este 3,3 V;
roșu are 5 V;
movul are și 5 V;
pentru galben, 12 V este considerat norma;
albastrul are -12 V.
Dacă nu există tensiune sau diferența cu valoarea de referință este mai mare de 5%, aceasta indică o problemă cu sursa de alimentare.
Dar dacă aveți o sursă de alimentare de rezervă, o puteți înlocui pur și simplu și puteți verifica dacă afișajul va funcționa cu acesta. Dacă da, sursa de alimentare este defectă. Dacă este oportun să se repare este o problemă destul de controversată. Uneori este mai ușor să-l trimiteți pentru reparații. În alte situații, cumpărarea unei surse de alimentare noi este decizia corectă. Și cu ceva mai multă rezervă de putere decât cea veche.
Prin urmare, putem concluziona că există destul de multe motive pentru care monitorul de pe computer nu pornește atunci când computerul este pornit. Și în diferite situații, se iau măsuri adecvate.
Este bine că unele probleme pot fi rezolvate singure. Dar uneori nu poți face fără ajutorul specialiștilor.
Te-ai confruntat cu situații similare? Ce a cauzat defecțiunea monitorului? Cum ai rezolvat problema?
Împărtășiți-vă experiența, spuneți povești interesante de viață.
Abonează-te, comentează, pune întrebări de actualitate!