Calculatorul poate parea o masinarie destul de complexa, in special atunci cand nu stim foarte multe despre functionalitatea componentelor hardware ale acestuia. Anumite componente ale calculatorului se pot defecta, si nu exista o metoda clara sa indice care componenta a calculatorului nu functioneaza in parametrii normali. Mai jos vom avea un ghid care poate ajuta in rezolvarea problemelor calculatorului utilizatorii care au doar putina experienta in acest domeniu.
Principalele componente ale unui calculator care tind sa se defecteze
In continuare am listat majoritatea componentelor hardware ale unui calculator care tind sa se defecteze in timp, si majoritatea problemelor comune cauzate de fiecare dintre acestea.
Inainte de a incepe sa analizam componentele calculatorului, pentru a depista care dintre acestea nu functioneaza corect sau este defecta, ne asiguram ca unitata centrala este conectata la electricitate, si verificam daca toate cablurile atat din exteriorul unitatii centrale, cat si din interiorul acesteia, sa fie corect conectate.
1. Probleme cu sursa calculatorului
Calculatorul nu poate porni fara aceasta componenta. Sursa este piesa care da viata calculatorului. Aceasta este conectata direct cu placa de baza si cu multe alte componente precum unitatea optica DVD, hard disk, placa video unde e cazul etc.
In continuare voi prezenta o lista cu problemele comune cauzate de o sursa care nu functioneaza corespunzator:
Calculatorul nu porneste
Sursa distribuie curent calculatorului, iar daca acesta nu poate porni, principalul vinovat poate fi chiar sursa unitatii centrale. Cea mai buna metoda pentru a determina daca sursa calculatorului cauzeaza acest lucru, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Daca nu auzim nici macar un sunet de ventilator, atunci sursa poate fi arsa. Daca singurul sunet al calculatorului vine de la sursa, probabil ventilatorul acesteia este singurul lucru care functioneaza sau probabil aceasta nu este conectata corect la placa de baza.
DVD-ul sau hard disk -ul nu functioneaza
Un dispozitiv periferic isi poate inceta functionarea atunci cand conexiunea acestuia la sursa calculatorului este pierduta. Verificam cablurile de alimentare la fiecare dintre acestea pentru a vedea daca sunt conectate corespunzator.
Insuficienta putere
Daca tocmai am adaugat o noua componenta la calculator iar calculatorul nu poate porni, probabil sursa de curent nu furnizeaza suficienta energie pentru a sustine noul hardware. Deconectam componenta atasata initial si pornim calculatorul. Daca acesta functioneaza, trebuie sa cumparam o sursa de curent mai performanta inainte de a conecta iar noua componenta a calculatorului.
Tot din cauza sursei calculatorului se poate bloca sistemul de operare atunci cand folosim o aplicatie care solicita mult mai mult componentele calculatorului. Aceste componente fiind solicitate spre maxim, vor consuma mai multa energie.
2. Probleme cauzate de memoria RAM
Daca memoria RAM nu functioneaza corespunzator, atunci putem descoperii urmatoarele sintome:
Calculatorul nu afiseaza nimic cand este pornit (auzindu-se o secventa ciudata de bipuri / sau lipsa acestora)
Daca in mod normal calculatorul bipaie o singura data in momentul pornirii, ascultam daca acesta emite doua sau mai multe semnale sonore, sau nu bipaie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul bipurilor calculatorului, putem vizita acesta pagina. Daca auzim un bipait ciudat al calculatorului, mai mult ca sigur avem o problema cu memoria acestia, in cazul in care nu am adaugat o noua componenta hardware.
Citeste si: Extinderea memoriei pc -ului cu ajutorul unui stick
Eroare blue screen (ecran albastru)
De obicei, erorile blue screen vor aparea atunci cand memoria calculatorului nu functioneaza corespunzator, dar asta nu este intotdeauna o regula. Cautand codul afisat de eroarea blue screen care apare pe ecran, ne putem da seama de cauzele aparitiei acesteia.
Performanta foarte scazuta a calculatorului
Daca sistemului de operare ii va lua mult timp sa lanseze aplicatiile, prima data accesam task managerul pentru a ne asigura daca memoria RAM nu este solicitata la maxim.
Daca aceasta este incarcata spre maxim, incercam sa inchidem aplicatiile lansate care nu le utilizam in acel moment si care folosesc foarte multa memorie RAM. Daca asta nu este de ajuns, atunci trebuie sa mai instalam o placa de memorie RAM, acolo unde este peris acest lucru.
Placutele de memorie RAM sunt printre cele mai ieftine componente ale unui calculator. Asa ca nu vad de ce nu putem face un minim de efort si sa achizitionam unele de o capacitate mai mare, iar daca placa de baza permite, unele si cu o frecventa mai buna.
Inainte de toate, ar fi recomandata scanarea memoriei RAM pentru a vedea daca aceasta este infectata de malware.
Un instrument foarte bun pentru testarea memoriei RAM (doar pentru a ne asigura daca aceasta functioneaza corect) este memtest86+. Daca vom observa probleme cu memoria RAM-ul in timpul testului (randuri rosii pe ecran), atunci trebuie sa inlocuim modulul (placuta).
3. Probleme cu dispozitivele periferice de intrare
Uneori, tastatura sau mouse-ul pot cauza unele probleme destul de ciudate din cauza posibilelor scurcircuite dintre firele acestora, vreun conflit intre mufa si slotul de pe placa de baza etc.
Comportamentul ciudat al calculatorului
Se poate intampla ca uneori, datorita unei tastaturi defecte, sa se lanseze ferestre ale sistemului de operare sau le aplicatiilor, lansarea si inchiderea meniului Start, iar uneori inchiderea calculatorului de unul singur. Aceasta este de departe cel mai ciudat mod prin care se poate manifesta o tastatura care functioneaza incorect.
Descarcarea bateriei
Daca aveti tastatura sau mouse wireless, sa nu uitam de reincarcarea / inlocuirea bateriei, inainte de a ne impacienta si de a considera ca acestea s-au defectat sau calculatorul nu mai merge cum trebuie.
4. Probleme cu hard disk-ul
Hard disk-urile pot fi considerate melcii din lumea calculatoarelor, deoarece acestea contin parti care se afla in miscare, dar miscare care nu tine pasul cu viteza celorlalte componente. Atentie, vorbesc de clasicele hard disk-uri, nu de SSD-uri. O lista cu posibilele simtome:
Transferul de fisiere s-a blocat
Acesta poate reprezenta un semn de la un sector stricat – bad. Ryulam “chkdsk /r” in Command Prompt pentru a incerca rezolvarea acestuia. Daca acest sector defect nu se repare, atunci este un bad fizic si care nu poate fi remediat.
Mici zgomote ritmice sub forma unor click-uri in momentul pornirii calculatorului
Acesta poate fi un semn al mortii premature a hard disk-ului. Trebuie facut backup din timp al intregului sistem, asta daca inca mai putem face acest lucru.
Pierderea (disparitia) tuturor datelor de pe hard disk
Daca nu am formatat hard disk-ul, dar au disparut toate datele, probabil avem de aface cu o partitie sau sistem de fisiere corupt. Sunt rare cazurile, dar se poate intampla. Pentru a incerca rezolvarea problemei, putem incarca anumite aplicatii, insa cele gratuite nu vor fi asa eficiente. Link-ul catre aplicatie il puteti gasi accesand articolul free vs paid software, la mentenanta calculatorului.
Performanta foarte slaba a calculatorului
Cand calculatorului ii va lua un timp foarte mare sa lanseze sistemul de operare sau sa deschida programele (cand nu este memoria RAM-ul vinovata) atunci cauza poate fi hard disk-ul care este foarte lent. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa il defragmentam. Daca problema persista, probabil ar trebui sa ne gandim la achizitionarea unui nou hard disk, nu inainte de a incarca scanarea tuturor fisierelor stocate pe acesta impotriva virusilor.
UPDATE: recomand inlocuirea tuturor hard disk-urilor din laptopuri si calculatoare, cu SSD-uri. Aceste SSD-uri sunt mult mai rapide si poate schimba radical timpul de lansare al sistemului de operare si viteza de lansare si operare a aplicatiilor.
Inlocuirea unui hard disk normal cu un SSD este un proces destul de simplu, din punctul meu de vedere, putand opta pentru transferarea tuturor datelor de pe hard disk pe SSD cu ajutorul unei aplicatii oferite de producatorul dispozitivului de stocare. Putem alege clonarea hard disk-ului, sau pur si simplu sa reinstalam sistemul de operare pe SSD si sa copiem datele importante pe acesta.
SSD-ul il consider unul dintre cele mai bune upgrade-uri care pot fi facute unui calculator. Si nu e nici foarte costisitor, depinzand in egala masura de capacitatea de stocare a SSD-ului, de marca acestuia, dar si de capacitatile tehnice.
5. Probleme cu procesorul calculatorului – CPU
Procesorul poate fi o componenta foarte “suparatoare” din cauza caldurii degajate si de cantitatea de “responsabilitate” pe care o are. CPU este inima calculatorului. Cateva simtome cauzate de problemele la procesor – CPU:
Opriri frecvente si bruste ale calculatorului
Daca nu primim nici un blue screen, dar calculatorul s-a inchis nejustificat fara nici o avertizare, atunci procesorul poate fi foarte incins. Trebuie sa cumparam un ventilator mai bun, sa imbunatatim aerisirea unitatii centrale sau sa inlocuim CPU cu unul mai performant si sa speram ca acesta este facut pentru a rezista la o temperatura mai ridicata.
Uneori schimbarea pastei termice poate ajuta foarte mult.
Performanta scazuta a procesorului
Daca avem un procesor mai nou, putem uita acest lucru. Daca procesorul este cumparat cat mai recent (ultimii 3-4 ani de ex.), atunci acesta nu trebuie sa aiba nici o problema cu performanta. Cu toate acestea, putem verifica procentul de utilizare al acestuia din task manager. Daca procesorul este incarcat 100% de cateva aplicatii simple lansate, atunci trebuie luam in calcul achizitionarea unui nou procesor.
Desigur, poate fi de vina si o eroare de program. Daca o aplicatie foloseste 100% procesorul in mod constant, atunci trebuie sa o inchidem. Apoi urmarim evolutia gradului de utilizare al procesorului si performanta sistemului. Daca acesta tinde sa ramana la 100% procent de utilizare, atunci poate fi defect. Asta in cazul in care nici schimbarea pastei termice nu ajuta cu nimic.
La un laptop, procesorul nu poate fi schimbat. Cel putin nu de catre oricine si nu cu usurinta. 100% nu va merita deranjul. Daca procesorul se defecteaza, schimbarea placii de baza este solutia. Cu toate ca mai repede achizitionam un nou laptop.
Calculatorul nu afiseaza nimic
Ca si in cazul memoriei RAM, o problema de procesor poate cauza oprirea completa a calculatorului cand acesta incearca sa lanseze sistemul de operare. Din pacate, nu exista o metoda usoara prin care sa ne dam seama daca procesorul este vinovat. Prima data ar trebui sa incercam inlocuirea placutelor RAM cu altele pentru a observa daca acestea sunt problema. Daca problema persista, atunci va trebui sa inlocuim procesorul sau chiar placa de baza.
Citeste si: Cum sa aleg un calculator performant
6. Probleme cu placa de baza a calculatorului
Aceasta se afla in stransa legatura cu procesorul – CPU, memoria RAM si sursa calculatorului. In cazul in care nu ar parea probleme cu memoria sau procesorul, atunci placa de baza poate fi defecta. Din nefericire, aceasta este o piesa foarte complexa pentru a fi testata usor. Prea multe nu pot sa spun despre placa de baza, dar va voi oferi un link catre un ghid foarte valoros.
Daca aveti completari, nu exitati sa le postati pe rubrica de comentarii. Astept in special cateva sugestii despre posibilele probleme la placa video.