Cunosc cel puțin 10 persoane pentru care situația când laptopul nu pornește poate fi o adevărată tragedie. Poate din cauza faptului că activitățile lor profesionale necesită o muncă sofisticată pe computer. Dar chiar și în rândul jucătorilor avizi, întreruperile bruște ale funcționării dispozitivului pot provoca o panică puternică. În general, sunt aproape nimeni care să nege că un computer slab performant este rău.
Primul și cel mai important lucru de făcut dacă laptopul nu pornește este să îl duceți la centru de service... Deoarece toate motivele pentru care laptopul nu pornește au rădăcini destul de serioase. Și nu ar trebui să vă bazați pe o „pastilă magică” - un buton sau un program care vă va rezolva instantaneu problema. Astfel de lucruri sunt verificate și reparate exclusiv de către specialiști. Și tu, direct, la ei. Nu există altă opțiune.
În această recenzie, vom evidenția posibilele motive pentru care laptopul dvs. nu pornește sau, când este pornit, nu pornește. Și, dacă este posibil, vom descrie cum să-i oferim primul ajutor în ce situații, dacă nu puteți contacta atelierul în acest moment sau în viitorul apropiat.
Înainte de a suna clopotul, verificați cu atenție Încărcător și o baterie. Al doilea este adevărat mai ales dacă lucrați adesea în mod autonom, fără a fi conectat la rețea. Este posibil ca bateria să fie descărcată și, prin urmare, laptopul dvs. să nu pornească. Încercați să scoateți bateria și să conectați încărcătorul, dacă computerul pornește, problema poate fi ascunsă în el. Dacă bateria nu se încarcă la pornire, cel mai probabil va fi necesară una nouă. Ceea ce, de fapt, va costa un ban destul.
Motivul poate fi ascuns în încărcător. Dacă lumina corespunzătoare nu se aprinde când îl conectați, încercați să atingeți ușor cablul, rotiți-l, verificați dacă totul este conectat corect. În ultimă instanță, încercați să conectați un nou încărcător la laptop, de exemplu, într-un magazin. În cazul modificărilor pozitive, vă sfătuim să o cumpărați.
Laptopul nu pornește. Cauze.
Primul lucru pe care trebuie să-l acordați este exact modul în care laptopul nu pornește. Există nuanțe aici care determină de fapt natura defecțiunii.
Următoarele probleme apar de obicei la pornirea computerului:
- computerul pornește, dar în faza de pornire Windows dă o eroare;
- alimentarea este pornită, ventilatorul începe să funcționeze, lămpile corespunzătoare care sunt responsabile hDD și unitatea SD. Dar, în același timp, ecranul este întunecat și totul se calmează în câteva minute;
- când este pornit, ecranul se aprinde și se blochează, descărcarea nu merge mai departe;
- laptopul se pornește ca de obicei, dar se blochează pe ecranul BIOS splash;
- la pornire, computerul nu prezintă semne de viață.
Prima problemă este adesea rezolvată pur și simplu prin reinstalarea Windows. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, este mai bine să instalați, desigur, un sistem de operare licențiat. Ei bine, sau cel puțin o copie de înaltă calitate. Dacă încredințezi procesul unui master aleatoriu din anunț, problema se poate repeta de mai multe ori. Deci, cu această problemă este mai bine să mergeți la cineva care înțelege ceva. Ei bine, sau prietenilor de încredere.
În alte cazuri, motivul pentru care laptopul nu pornește poate fi:
- eșecul chipset-ului sau a cipurilor plăcii video (acest lucru este frecvent întâlnit în special cu seria nVidia 8);
- Deteriorarea firmware-ului BIOS;
- esec in munca memorie cu acces aleator;
- defectarea circuitului de alimentare;
- contact slab;
- deteriorarea altor elemente.
Ce trebuie să faceți dacă laptopul dvs. nu pornește
Mai întâi scoateți și puneți din nou bateria. În câte cazuri ajută, este greu de spus, dar acesta este un ritual atât de obligatoriu.
Dacă aveți instalată o placă video fără probleme (și aceasta este luată în considerare, reamintim, seria nVidia 8th), puteți încerca să restaurați BIOS-ul - manualul corespunzător nu este dificil de găsit pe Internet. Dacă, la urma urmei, este, atunci aici ieșirea nu face decât să se încălzească. Deconectați unitatea de disc, unitatea CD / DVD, Dispozitive USB... Puteți face același lucru cu tastatura și cablurile touchpad-ului, adaptorul Wi-Fi. Pe parcurs, puteți, de altfel, să curățați contactele plăcii video și ale modulelor de memorie. Apoi încercați să porniți laptopul. Dacă pornește și emite un bip, instalați pe rând toate dispozitivele dezactivate. Așa că veți afla care dintre ele nu vă permite să vă terminați cu calm jocul. Dacă acest lucru nu funcționează, încercați să resetați setările BIOS-ului (CMOS). Unele dispozitive au jumperi speciali pentru aceasta. Dacă nu sunt acolo, trebuie să scoateți bateria CMOS (este mică) - adesea, este conectată prin fire la placa de baza. Dacă acest lucru nu ajută, puteți încerca să încălziți jetoanele. Acest lucru va readuce laptopul la o funcționare relativ normală pentru o perioadă de timp, până la câteva luni. Dar poate doar pentru câteva zile. Deci, de asemenea, metoda nu este universală.
Dacă acțiunile descrise mai sus vă sperie sau nu există nicio dorință banală de a intra acolo unde este puțin de înțeles, trageți computerul la centrul de service. Și cu cât este mai rapid, cu atât mai repede aveți nevoie de dispozitivul adecvat.
În primul rând, centrul de service vă va spune exact ce este defect sau defect. Și în atelierul nostru o vor face gratuit. În al doilea rând, cu siguranță nu veți înrăutăți computerul încercând să încălziți cipurile și să resetați setările BIOS-ului. Este mai bine să îi încredințați pe cei specializați în acest sens. Acestea. ne.
Dificultatea de a repara calculatoarele monobloc, în special laptopurile, constă în faptul că înlocuirea modulelor funcționale individuale nu este prevăzută. Prin urmare, utilizatorul mediu poate face puțin pentru a restabili funcționalitatea echipamentului.
Dacă studiați cu atenție situația, se poate dovedi că motivul este destul de banal și poate fi rezolvat fără implicarea maeștrilor din centrul de servicii. Prin urmare, mai întâi trebuie să luați în considerare în detaliu ce se întâmplă și cum nu se aprinde exact laptop asus.
Probleme externe
Mai întâi se caută obstacolele externe în calea funcționării normale.
Dacă la computer sunt conectate dispozitive periferice, o imprimantă, un aparat de fax, sunt realizate conexiuni prin cablu, o defecțiune a echipamentului conectat poate cauza defectarea laptopului.
Deconectați toate conexiunile externe. În același timp, în timpul procesului de deconectare, inspectați cu atenție toți conectorii.
Contactoare deteriorate sau rupte, murdărie, praf, contacte îndoite - toate acestea pot împiedica pornirea dispozitivului.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care laptopul Asus nu se va porni se datorează manipulării aspre a computerului. Mutarea acestuia cu sursa de alimentare conectată poate deteriora foarte ușor terminalele de conexiune destul de subțiri și vulnerabile sau poate rupe firele. În acest caz, este necesar să înlocuiți conectorii sau cablurile de conectare.
Notebook-ul nu va putea porni imediat după ce a fost la temperaturi scăzute mult timp. Conform instrucțiunilor, după ce aduceți PC-ul în cameră din cauza frigului, trebuie să așteptați cel puțin două ore înainte de a încerca să îl porniți. Într-o cameră caldă, condensul și umezeala pot apărea pe părțile reci, ceea ce va duce la un scurtcircuit și la defectarea componentelor electronice.
Probleme de alimentare
Dacă bateria nu a fost infectată pentru o lungă perioadă de timp, când o reporniți, indicatorii de progres al încărcării vor aprinde. Dar dispozitivul în sine nu se va porni - nu există suficientă putere de încărcare. În acest caz, trebuie să așteptați un timp pentru a alimenta alimentarea cu energie a bateriei laptopului.
Dacă nu sunt aprinse indicatoare, trebuie să verificați prezența curentului în prize și conexiunea corectă a sursei de alimentare. Există vreo deteriorare externă a firelor? Grupurile de contact au un scop? Dacă este posibil, ar fi bine să verificați sursa de alimentare prin înlocuirea acesteia cu una de lucru cunoscută.
Laptopul Asus pornește și se oprește rapid
Cel mai adesea, dispozitivul se oprește imediat după o încercare de pornire din cauza defecțiunilor sistemului de răcire.
S-a acumulat mult praf în carcasă. Răcitoarele sunt defecte. Praful a înfundat complet grila radiatorului. Grăsimea termică necesară pentru răcirea normală a componentelor electronice s-a uscat.
Mai rar, un scurtcircuit al podului nord sau sud, o defecțiune a plăcii video, poate duce la oprirea computerului imediat după pornire. Short-urile electronice sunt adesea cauzate de lichid vărsat pe tastatură. Deși umezeala a fost îndepărtată rapid, câteva picături ar putea pătrunde în interior și acest lucru ar duce inevitabil la scurtcircuite și la defecțiuni. Dacă computerul a fost inundat accidental cu apă, ceai, vin, trebuie să opriți imediat alimentarea, să scoateți bateria și să readuceți dispozitivul la un centru de service cât mai curând posibil pentru uscare și verificarea funcționalității acestuia.
Luminile sunt aprinse, ventilatoarele sunt zgomotoase și laptopul nu pornește
Dispozitivul pare să fi pornit, se aude zgomotul de rotație al ventilatorului, dar ecranul nu se aprinde și indicatorul HDD nu clipește.
Anomalii ale firmware-ului BIOS-ului.
Probleme de memorie sau procesor.
Podul nordic defect placa de baza.
Laptopul începe încărcarea BIOS-ului și apoi se oprește
Sau reporniți din nou și din nou. În acest caz, astfel de probleme sunt posibile.
Podul sudic se supraîncălzește. Cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit. De obicei, această defecțiune este precedată de un fel de problemă USB. Procesorul se supraîncălzește din cauza prafului acumulat, contactului incomplet al radiatorului. În acest caz, puteți auzi zgomotul răcitorului funcționând la viteze crescute. Nu este alimentată energie de la unitatea externă, iar bateria internă este foarte descărcată. Laptopul are suficientă putere pentru a rula, dar nu suficient pentru a funcționa.
Laptopul se oprește în timpul fazei de pornire Windows
Dacă computerul a pornit, Bios a parcurs toate etapele în mod normal și, atunci când sistemul de operare pornește, acesta se blochează și boot-ul este întrerupt - există o mare probabilitate de probleme cu Windows sau a apărut o infecție cu virus. Cea mai simplă soluție este să reveniți la setările din fabrică sau să reinstalați complet sistemul de operare Windows. După cum arată practica - după încălcări din registru sau daune fișiere de sistem virușii fac aproape imposibil de găsit cauza principală a problemei și este mai ușor să reinstalați Windows. În cazuri ușoare, o simplă revenire a sistemului la una dintre stările anterioare ajută.
Laptopul nu funcționează pe baterie
Când este conectat la rețea, laptopul pornește unitatea de alimentare externă, dar nu dorește să funcționeze din sursa internă. Următoarele probleme sunt probabil aici.
Nu există baterie, contacte proaste. Contactele se pot rupe după căderea sau scuturarea violentă a computerului.
Bateria este defectă și, prin urmare, nu se încarcă. Bateria nu se încarcă din cauza unei surse de alimentare externe defecte sau a unor conectori defecți.
Eroare internă a sursei de alimentare.
După cum puteți vedea, puteți face foarte puțin acasă pentru a repara un laptop.
Laptopul a încetat să se aprindă după mai puțin de un an? Sau nu a funcționat deloc? Atunci acest articol vă va fi util. Acesta descrie ce acțiuni independente pot fi întreprinse într-o situație atât de neplăcută și când trebuie să apelați la profesioniști și să obțineți ajutor calificat.
Există două tipuri de probleme legate de laptop: software și hardware. Defecțiunile software-ului sunt rezolvate la fața locului. Acestea includ probleme de sistem de operare, defecțiuni în setările BIOS etc. Problemele hardware sunt acelea când este necesară reparația manuală, adică intervenția fizică în dispozitiv.
Mai întâi trebuie să vă definiți problema. Dacă laptopul nu mai pornește, este sigur să spunem că problema este hardware. Și dacă pornește, dar la atingerea boot-ului Windows se blochează, repornește, atunci este posibilă o problemă software sau hardware. Restul articolului va descrie diagnosticarea pas cu pas a problemelor existente și puteți exclude problemele care nu se aplică cazului dvs. După ce ați diagnosticat defecțiunea cât mai exact posibil, veți efectua deja jumătate din reparații.
Laptopul nu va porni
Majoritatea acestor probleme sunt legate de alimentarea cu energie electrică. Este necesar, în primul rând, să verificați tensiunea din priză prin conectarea sursei de alimentare la laptop. Adaptoarele de alimentare au de obicei un bec care confirmă funcționalitatea acestuia. Pe un laptop, o astfel de lumină semnalează că bateria se încarcă sau este conectată la rețea.
Cel mai adesea, sursa de alimentare este ruptă sau este defectă (în acest caz, trebuie să încercați una similară, care funcționează), firele sunt deformate, contactele din conectori sunt uzate. După evaluarea tuturor defecțiunilor posibile, putem concluziona când dispare exact puterea.
Pentru a evita problemele cu conectorul de alimentare, trebuie mai întâi să introduceți fișa în laptop și apoi cablul de alimentare în priză. Astfel, în momentul conectării mufei, este posibil să se excludă apariția pe termen scurt a unei scântei.
Dacă toți indicatorii sunt aprinși și laptopul nu pornește, atunci cel mai probabil sursa de alimentare nu are nicio legătură cu acesta. Este necesar să încercați să scoateți bateria și apoi să porniți laptopul, dar fără el. Apoi, după 10 minute, înlocuiți bateria. Prin dezactivare dispozitive externe, încercați constant să porniți laptopul, dacă funcționează, apoi readuceți dispozitivele unul câte unul la locul lor. Astfel se poate determina cauza defecțiunii.
Dacă perioada de garanție pentru laptopul dvs. nu a expirat încă și nu pornește, trebuie să contactați cel mai apropiat centru de service în garanție cât mai curând posibil.
Acesta este poate tot ceea ce puteți face singuri fără a dezasambla laptopul, dacă acesta nu pornește deloc. Motive mai grave pentru această defecțiune pot fi: o placă de bază eșuată sau arsă, un controler de alimentare defect, o defecțiune a firmware-ului BIOS, o pauză în interiorul dispozitivului de contact și altele.
Ecranul nu se afișează sau nu funcționează, dar se aude zgomotul fanilor laptopului
Laptopul în sine poate porni, dar este posibil ca monitorul să nu funcționeze. Uitați-vă bine la el, poate că lumina de fundal nu funcționează corect. Găsiți și apăsați tastele rapide pentru ao activa. De exemplu, pe majoritatea modelelor Lenovo, comanda rapidă de la tastatură "».Cel mai sigur mod de a vă testa ecranul este să conectați un monitor extern la ieșirea VGA a laptopului. Dacă apare imaginea, atunci exact.
Pentru fanii jocurilor pe computer, o placă video discretă eșuează adesea. Se supraîncălzește, care se descompune rapid. Principalele cauze ale defecțiunii sunt: u200bu200bsistemul de răcire deficitar, utilizarea necorespunzătoare, praf și poluare.
Când folosiți laptopul, nu acoperiți orificiile de ventilație (nu îl țineți pe burtă, pe o canapea moale, pe genunchi etc.). Trebuie folosite tampoane de răcire. Dacă un laptop nu este desemnat de producător ca laptop pentru jocuri, atunci nu este recomandat să jucați jocuri care necesită resurse mari pe el pentru o lungă perioadă de timp. Nu uitați să monitorizați temperatura plăcii dvs. grafice.
Deci, dacă problema se află în placa video, opriți-o folosind comutatorul de pe unele modele și scoateți-o. Un laptop fără placă video poate funcționa, nu puteți juca doar jocuri cu cerințe mari.
Sunt posibile și motive mai grave: o problemă pe o placă de bază arsă, o stare inoperantă a memoriei sau a procesorului, firmware-ul BIOS defect etc.
Se aprinde, apoi afișează un splash screen, poate scrie ceva și apoi se blochează
Este posibil să apară ecranul inițial sau informațiile despre laptop și apoi nu se întâmplă absolut nimic. Se aude un semnal sonor sau un mesaj de eroare este afișat pe monitor. Motivul defecțiunii este cel mai probabil în setările BIOS-ului. Trebuie doar să vă conectați și să resetați toate setările la valorile implicite.În diferite versiuni, acest articol este situat în locuri diferite, dar are aproximativ același nume "", Unde"„cuvânt cheie. Apoi ieșiți, după ce ați salvat anterior toate setările („»).Dacă sistemul raportează o eroare și este posibilă o descărcare suplimentară, trebuie doar să faceți clic pe butonul necesar în mesaj. De exemplu, se poate scrie „"(Apăsați F1 pentru a continua descărcarea). Acest lucru se întâmplă de obicei dacă bateria de pe placa de bază se așează (să nu fie confundată cu bateria generală), setările de timp nu reușesc și setări Bios ... Astfel de daune trebuie reparate la un centru de service.
Repornește, laptopul se oprește
Pe monitor apare un mesaj - pornirea de pe dispozitivul de boot nu este posibilă
Windows începe și se încarcă, dar totul este destul de rău ...
Să rezumăm
Eliminarea unor astfel de defecțiuni este singurul lucru pe care îl puteți face singur, deoarece problemele pot fi mult mai grave. De exemplu, o defecțiune hard disk sau deteriorarea RAM.Cu o anumită experiență, este posibil să diagnosticați problemele direct pe hard disk ascultând laptopul. Când este pornit, discul de lucru învârte motorul, citind informații timp de câteva secunde, trosnind. Dacă apar probleme, motorul poate încerca să pornească de mai multe ori fără succes sau puteți auzi un trosnet ciclic al capetelor, care încearcă să citească informații de pe plăci, iar imaginea se blochează pe monitor.Unele modele au acces direct la RAM. Dacă bănuiți că acestea sunt problema, puteți încerca să le eliminați și să curățați ușor contactele. Dacă această procedură nu aduce rezultatul scontat, încercați să rearanjați modulele de memorie într-un slot diferit. Și dacă există mai multe dintre ele, atunci lăsând pe rând o bară, încercați să porniți laptopul.Chiar înainte de a încerca să porniți Windows, laptopul se poate reporni la nesfârșit. Aceasta este o problemă hardware serioasă, una dintre cauzele posibile este supraîncălzirea podului sudic și a scurtcircuitului acestuia. Acest lucru se datorează în principal(este necesar să ne amintim ce au fost inserate în astfel de conectori).Un alt motiv pentru închiderea sau repornirea laptopului este... Acest lucru se întâmplă de obicei dacă răcitorul este înfundat cu praf sau radiatorul nu este strâns. Dar acest fenomen este însoțit în principal de viteze mari ale ventilatorului și apare foarte rar. În acest caz, este posibil să reporniți laptopul și să îl opriți în orice moment.În caz de alimentare insuficientă, posibil absența sa completă, dispozitivul, când este pornit, din cauza unei baterii descărcate, se poate stinge rapid.Pot apărea diverse mesaje, de exemplu, „Eroare la încărcarea sistemului de operare” sau similar. În primul rând, scoateți discul de pe unitate și scoateți toate unitățile flash de pe conectori, apoi reporniți aparatul. Dacă această procedură nu reușește, problema se află pe hard disk (problema se află în hardware sau software).Problema hardware va fi ajutată de centrul de service, dar mai întâi trebuie să vă asigurați că problema este pe disc. Cel mai simplu și mai simplu mod este să reinstalați singur Windows. Dacă vă ajută, atunci problema este software-ul.Windows pornește ca de obicei, dar apoi laptopul repornește aleatoriu, apar erori pe un ecran albastru sau negru. Într-o astfel de situație, poate apărea din nou o problemă hardware, diverse defecțiuni ale rețelei.Cel mai simplu și mai sigur mod de a verifica este reinstalați Windows ... O opțiune de verificare simplificată este să încercați să începeți cu o unitate flash USB sau un disc bootabil cu Windows. Dacă și laptopul se comportă prost, atunci probabil că trebuie să îl transportați pentru a repara.Ce ar trebui să faceți dacă laptopul nu se aprinde brusc? Gândiți-vă inițial și încercați să vă amintiți ce s-a întâmplat înainte și cum a fost folosit. Dacă ați jucat-o mult timp, atunci cel mai probabil placa video și alte părți de pe placa de bază s-au supraîncălzit. Atunci este nevoie de ajutorul unui specialist cu experiență.Dacă ați încercat să instalați orice programe pe un laptop, l-ați repornit și sistemul de operare nu s-a încărcat, atunci sunt posibile erori cu Windows.Principalele și principalele probleme ale diagnosticării și soluția lor independentă sunt descrise în acest articol. În cele din urmă, v-aș sfătui să nu dezasamblați laptopul fără experiența necesară și să nu faceți concluzii neprevăzute imediat.
Pentru a determina cauza defecțiunii laptopului dvs., să stabilim în ce etapă a descărcării laptopul dvs. s-a oprit. Se pot distinge următoarele etape:
Pornire - când este apăsat butonul de pornire, răcitoarele încep să facă zgomot, luminile se aprind - indicatoarele de alimentare și CaspLock, NumLock etc. pe ecran nu apare nimic. Initializare - Imaginile apar pe ecran. Încărcarea sistemului de operare - pe afișaj vedem ecranul de pornire al sistemului de operare instalat pe laptopul dvs. (cel mai probabil vedeți o imagine cu inscripția „Windows”). Un sistem de operare funcțional.
Deci, aflați în ce etapă computerul dvs. este înghețat.
Laptopul nu pornește.
Dacă apăsați butonul de alimentare, iar laptopul nu reacționează în niciun fel și nu prezintă „semne de viață”, pot exista mai multe motive.
Unitate defectă alimentare cu laptop. Acesta este primul lucru la care trebuie să acordați atenție înainte de a vă supăra și a căuta bani pentru reparații. Poate că încărcarea tocmai s-a stins, laptopul este descărcat și, prin urmare, nu pornește. Luați un adaptor de la vecini sau prieteni, este de dorit ca tensiunea de ieșire să fie aceeași cu a dvs. și conectați dispozitivul cu acesta. Dacă totul este în regulă, atunci puteți cumpăra surse de alimentare pentru laptopuri urmând linkul. Și dacă nu a funcționat, căutăm motivul mai departe.
Defect acumulator laptop. Încercați să scoateți bateria și să conectați dispozitivul la o priză. Dacă laptopul funcționează, duceți-l oricum la service, poate că unul dintre controlere este pur și simplu defect, atunci nu va trebui să cumpărați o baterie nouă.
Placă de bază laptop defectă. Acesta este ultimul și cel mai serios motiv pentru care laptopul dvs. „dă knock-out”. Pot exista multe motive posibile pentru o defecțiune a plăcii de bază: incapacitatea de a încărca BIOS-ul, un scurtcircuit pe una dintre baterii, un chipset sau unele dintre controlere care funcționează defectuos. A profita de service în garanție (dacă există) sau duceți-l la centrul de service, unde inginerii experimentați vor rezolva totul.
Laptopul nu inițializează
Inițializarea este activarea plăcii video, a plăcii de bază, a procesorului, a RAM și a hard diskului (hard disk). Concomitent cu acest proces, pe afișaj apare un raport despre trecerea tuturor etapelor de inițializare sau o imagine a siglei producătorului de laptopuri.
Deci, ați apăsat butonul de alimentare, laptopul a pornit, răcitorul a pornit, luminile de pe tastatură au clipit și gata, nu ați văzut sigla „Windows”, afișajul este negru, răcitorul continuă să facă zgomot. Motive posibile astfel de probleme:
Afișaj laptop defect... Nu ați văzut niciun fel de ecran, dar ați auzit sunetul de conectare - ecranul dvs. este 100% „acoperit”. Dacă aveți o parolă pentru a intra în sistemul de operare, porniți computerul și așteptați câteva minute, apoi „bâjbâi” încercați să introduceți parola, ați auzit un sunet? Apoi, a treia opțiune: cu o probabilitate foarte mare, cablul panglică de la placa de bază la afișaj nu funcționează. Dacă aveți încredere în abilitățile dvs., dezasamblați dispozitivul și verificați bucla, dacă nu, duceți-o la centrul de service, vor afla care este problema și vor remedia această defecțiune.
Hard disk-ul laptopului nu va porni... În cazul unei defecțiuni a hard diskului, dispozitivul va avansa dincolo de procesul de inițializare și va îngheța în căutarea unui hard disk. În acest caz, trebuie să contactați un specialist pentru a preveni pierderea datelor dvs.
În plus față de cele enumerate mai sus, laptopul dvs. poate „atârna” la etapa de inițializare din următoarele motive:
Nu există niciun contact cu memoria RAM sau absența acesteia. Se întâmplă adesea ca contactul dintre placa de bază și RAM să dispară. Uneori, pentru a remedia această problemă, este suficient să scoateți și să reinstalați bara RAM.
Problema BIOS. Acesta este rezolvat prin reinstalarea BIOS-ului, deși trebuie să duceți dispozitivul la centrul de service pentru aceasta.
Windows s-a prăbușit pe laptop
Aceasta este o problemă pur software, cauzată de fișiere de sistem corupte. În acest caz, trebuie să reinstalați sistem de operare... Dar rețineți că datele care se aflau pe unitatea C în timpul reinstalării vor fi distruse. Centrul de service vă va ajuta să salvați toate datele fără excepție, precum și să instalați sistemul de operare licențiat, așa că vă rugăm să contactați.
Laptopurile au devenit parte a vieții unei persoane moderne. La fel ca alte tehnici, uneori se rup. Când a încetat să se aprindă, atunci nu ar trebui să intrați în panică, dar ar trebui să găsiți cauza și să o eliminați. În majoritatea cazurilor, veți putea restabili computerul să funcționeze.
Cauzele defecțiunilor și soluții
Pot exista un număr mare de motive pentru care laptopul nu pornește de fapt. Multe dintre ele sunt destul de simple și nu va fi dificil să le remediați singure, dar cu unele probleme va trebui să contactați centrul de service.
Să luăm în considerare principalele motive din care computer mobil poate opri pornirea:
Cometariu. Foarte des, oamenii spun că PC-ul nu pornește deloc, înseamnă că nu pornește Windows. Acesta nu este un raționament complet corect, dar este popular printre utilizatorii obișnuiți.
Probleme de alimentare
Problemele de alimentare cauzează adesea pornirea computerului. Deși problema pare gravă, în majoritatea cazurilor este destul de ușor să o diagnosticați și să o remediați acasă.
Probleme majore de putere:
conexiune incorectă a adaptorului;
deteriorarea cablurilor și a conectorilor;
defecțiune a bateriei;
defectarea sursei de alimentare;
probleme în lanțul alimentar.
Adesea cu astfel de probleme, indicatorul de alimentare al laptopului nu se aprinde. În primul rând, trebuie să verificați dacă sursa de alimentare este conectată corect și dacă este conectată la o priză. Este demn de remarcat faptul că chiar și utilizatorii foarte experimentați pot uita să conecteze computerul la rețea. Ca urmare, după descărcarea bateriei, dispozitivul încetează să pornească.
Deteriorarea cablurilor de alimentare și a conectorilor poate fi cauzată de o varietate de motive, inclusiv manipularea dură sau animalele de companie care mestecă firul. Puteți verifica această defecțiune utilizând o inspecție externă.
O altă problemă foarte frecventă este cu bateria. În unele cazuri, dacă nu funcționează, computerul încetează să pornească chiar și cu adaptorul de rețea conectat. De obicei, după apăsarea butonului de alimentare, chiar și răcitorul nu funcționează. Prin urmare, merită să încercați să rulați computerul mobil pe o rețea de curent alternativ fără baterie.
Sursa de alimentare se defectează destul de des pentru orice dispozitiv. Fără încărcător, bateria laptopului se va epuiza mai devreme sau mai târziu, după care computerul se va opri din pornire. Este foarte ușor să verificați dacă adaptorul de rețea funcționează. Este suficient să conectați un alt încărcător de la un computer de lucru cunoscut.
Multe surse de alimentare sunt echipate cu un indicator. Chiar dacă lumina este aprinsă, este imposibil să excludeți complet problemele cu adaptorul de rețea. Este demn de remarcat faptul că există multe surse de alimentare pentru laptopuri. Doar adaptoarele potrivite pentru un anumit model trebuie conectate la computer.
Problemele de alimentare cu energie sunt mult mai puțin frecvente, dar sunt mai grave. În acest caz, nu va fi posibil să diagnosticați în mod independent și cu atât mai mult să remediați problema. Este necesar să contactați specialiștii din centrul de service.
Hard disk defect
Hard disk-ul stochează toate informațiile și sistemul de operare al computerului. Dacă funcționează defectuos, computerul poate fi pornit, dar îngheață înainte de apariția ecranului de pornire Windows. În unele cazuri, poate apărea un mesaj de eroare HDD, de exemplu, informații despre faptul că discul nu este unul de sistem.
În orice caz, utilizatorul are încă posibilitatea de a intra în meniul SETARE BIOS. Acolo puteți verifica dacă hard diskul este detectat și corectitudinea setărilor. Dacă hard diskul este vizibil, atunci puteți porni sistemul cu disc de boot sau o unitate flash și testați-o.
Eșecul plăcii video și al microcircuitelor chipset-ului
De asemenea, componentele laptopului pot eșua. Acest lucru se poate datora supraîncălzirii, deteriorării impactului și așa mai departe.
Să aruncăm o privire asupra detaliilor care cauzează cel mai adesea probleme la pornirea computerului:
pod sudic;
podul de Nord;
placa video.
În acest caz, comportamentul computerului poate fi foarte diferit. Dacă placa video este defectă, atunci imaginea va lipsi, dar ventilatorul va funcționa și uneori chiar Windows va porni, făcând sunetul corespunzător. Dacă unul dintre punți eșuează, este posibil ca computerul să nu pornească deloc sau să se oprească înainte de a încărca sistemul de operare.
Este aproape imposibil să stabiliți singur care este motivul în acest caz. Și o încercare de reparație la domiciliu nu va afecta decât. Prin urmare, este mai bine să utilizați serviciile unui centru de servicii.
Video: laptopul nu pornește. Diagnosticul tabloului.
Alte motive
De fapt, funcționarea defectuoasă poate sta într-o serie de alte probleme.
Printre care se numără următoarele:
deteriorarea procesorului sau a memoriei;
firmware BIOS defect;
supraîncălzi;
erori în Windows.
Dacă PC-ul sună atunci când este pornit, atunci acest lucru indică în majoritatea cazurilor supraîncălzire sau probleme cu memoria RAM. Dacă aveți puțină experiență, puteți încerca să aflați singur de ce se întâmplă acest lucru. Pentru aceasta, este necesar, în primul rând, să îndepărtați praful. Dacă problema persistă, puteți înlocui modulele de memorie cu unele bune cunoscute.
Firmware-ul BIOS spart poate rezulta dintr-o actualizare incorectă. Dacă, înainte de apariția problemei, utilizatorul a încercat să efectueze această operațiune, atunci va trebui să se contacteze pentru reparații.
Erorile sunt, de asemenea, frecvente atunci când configurare BIOS... Este foarte ușor să rezolvați această problemă pe cont propriu, pur și simplu accesând meniul SETUP și încărcând setările implicite, de exemplu, selectând opțiunea Load Setup Defaults.
Erorile în funcționarea Windows pot duce la pornirea sistemului de operare. În primul rând, trebuie să aflați cauza lor și să încercați să o rezolvați. Alternativ, puteți încerca să reinstalați sistemul de operare sau să îl restaurați din fabrică.
Laptopul nu pornește deloc
Foarte des, computerul nu se va aprinde deloc din cauza problemelor de alimentare. Dar ce trebuie făcut dacă laptopul nu pornește, butonul de alimentare este aprins după apăsare și nu se mai întâmplă nimic. Va trebui să căutăm cauza și să o eliminăm.
Acțiuni tipice care determină încetarea pornirii unui laptop:
curatarea prafului;
actualizați;
supraîncălzi.
Dacă s-au făcut erori în timpul procesului de curățare sau actualizare, atunci comportamentul computerului poate fi foarte diferit. Inclusiv startul poate să nu apară deloc. În plus, este posibil ca sistemul să nu pornească din cauza problemelor cu hard diskul și după supraîncălzire.
După curățare
Există situații în care laptopul nu mai pornește după curățare. Ventilatorul poate porni sau se poate auzi un scârțâit. Pe unele modele, indicatorii încep să clipească.
Curățarea unui laptop implică dezasamblarea acestuia. Primul lucru de făcut este să îl dezasamblați din nou și să verificați conexiunea tuturor componentelor, precum și instalarea sistemului de răcire. Va fi util să acordați atenție pastei termice și sănătății tuburilor care servesc la îndepărtarea căldurii.
Dacă modulele RAM au fost eliminate în timpul procesului de curățare, atunci ar trebui să încercați să le eliminați din nou, să curățați contactele și să le reinstalați. De asemenea, trebuie să verificați dacă laptopul începe cu hard diskul și unitatea optică deconectate.
Merită să acordați atenție senzorului pentru deschiderea capacului (afișajului) atunci când dezasamblați din nou. Dacă nu este foarte bine asamblat, poate fi deplasat.
În cazul executării sfaturi simple nu a dus la rezultate și dispozitivul încă nu funcționează, atunci trebuie să contactați centrul de service. Este posibil ca elementele să fi fost deteriorate de electricitatea statică în timpul demontării sau să se fi produs o altă problemă.
După actualizare
În timpul actualizării pot apărea probleme. Dacă nu se instalează corect actualizările, computerul se poate opri din pornire.
În acest caz, utilizatorul poate seta versiune noua Patch-uri BIOS, driver sau sistem de operare.
Cel mai dificil caz este imposibilitatea de a porni computerul după actualizarea BIOS-ului. Acest lucru se întâmplă atunci când utilizatorul a încercat să interfereze cu procesul, de exemplu, prin repornirea sau închiderea computerului în timpul acestuia, sau atunci când se utilizează firmware neoficial.
Desigur, nu va fi inutil să resetați setările la cele standard. Acest lucru se poate face prin scoaterea bateriei pentru câteva minute sau prin închiderea jumperului corespunzător de pe placa de bază. Dar, după cum arată practica, acest lucru probabil nu va ajuta la rezolvarea problemei. Singura cale de ieșire este să contactați centrul de service pentru reparații.
Într-o situație în care erorile au început după instalarea actualizărilor driverului sau Windows, puteți pur și simplu să reveniți la punctul de restaurare anterior din modul sigur, reinstalați sistemul de operare sau reveniți la starea în care era la momentul achiziției, dacă această funcție este disponibilă în model.
Hard diskul este defect
De obicei, atunci când un hard disk eșuează, are loc pornirea, dar sistemul pur și simplu blochează logo-ul producătorului sau afișează informații că discul nu este unul de sistem sau este deteriorat.
Dacă unitatea hard disk este definită în SETUP, atunci puteți efectua diagnosticul independent pornind de pe suporturi amovibile și executând un utilitar specializat, de exemplu, Victoria. În cazul confirmării celor mai grave temeri sau a imposibilității identificării dispozitivului în BIOS, verificați bucla.
În ultimă instanță, trebuie să înlocuiți singur hard diskul sau într-un serviciu.
După supraîncălzire
Calculatoarele moderne generează multă căldură în timpul funcționării. În caz de praf puternic sau o defecțiune a sistemului de răcire, poate apărea supraîncălzirea, după care unele părți pot defecta. De regulă, este imposibil să rezolvați problema de unul singur; va trebui să contactați centrul de service pentru aceasta.
Principalele părți care pot eșua ca urmare a supraîncălzirii:
pROCESOR;
placa video;
hDD;
poduri nord și sud.
Opriri spontane
În unele cazuri, computerul se poate porni și chiar poate funcționa normal pentru o vreme. Apoi, există o oprire spontană. Există mai multe motive principale pentru aceasta.
Să luăm în considerare problemele tipice care duc la oprirea dispozitivului fără nicio indicație din partea utilizatorului:
supraîncălzi;
funcționarea defectuoasă a pieselor;
viruși;
erori de software;
Supraîncălzirea este cel mai frecvent motiv pentru oprirea și repornirea aleatorie a computerelor mobile, care în viitor pot duce la eșecul dispozitivului. Pentru a evita acest lucru, este necesar să îndepărtați în mod regulat praful, precum și să schimbați uneori pasta termoconductoare.
Funcționarea defectuoasă a pieselor apare foarte des și din cauza supraîncălzirii. Dacă nu au existat curățări regulate, atunci probabilitatea este mare. Nu veți putea rezolva singuri această problemă. Prin urmare, merită să contactați imediat un specialist.
Virușii pot provoca funcționarea defectuoasă a sistemului, drept urmare computerul se poate opri singur. Pentru a rezolva problema, trebuie să descărcați utilitare speciale de pe site-ul Doctor Web sau Kaspersky Lab, să efectuați o scanare completă și să eliminați amenințările.
De asemenea, erorile software duc adesea la o închidere arbitrară a laptopului. Trebuie să găsiți motivul folosind codul care apare pe ecran în momentul eșecului. După aceea, aplicația problematică trebuie eliminată sau încercați să actualizați la cea mai recentă versiune.
Verificarea problemelor cu bateria este ușoară. Trebuie să îl scoateți, să conectați încărcătorul și să porniți laptopul. Dacă erorile au dispărut, atunci bateria trebuie înlocuită.
Inclus dar
În unele cazuri, computerul se poate porni, dar descărcarea se va opri la un moment dat. În același timp, mesajele de eroare pot apărea pe ecran. În unele cazuri, Windows nu pornește, în altele chiar nu reușește să inițializeze.
Inițializarea eșuează
Inițializarea are loc în momentul pornirii computerului înainte de a trece la pornirea Windows... Dacă indicatorii se aprind, răcitorul se aprinde, dar nu există acces la hard disk (lumina corespunzătoare nu se aprinde), atunci cu o probabilitate mare inițializarea a eșuat.
Posibile motive pentru care laptopul nu poate inițializa:
funcționarea defectuoasă a procesorului, a memoriei sau a plăcii video; firmware BIOS incorect; defecte sau deteriorări ale nămolului sudic al podului nordic.
Indiferent de motiv, va trebui să vă duceți computerul la un centru de service. Numai un specialist dacă este disponibil echipamentul necesar în acest caz, va fi capabil să identifice cauza problemei și să o corecteze.
Windows nu va porni
Eșecul pornirii Windows în majoritatea cazurilor nu indică o problemă hardware. Prin urmare, puteți încerca să îl reinstalați, să reveniți la starea anterioară a computerului sau să utilizați instrumentele de recuperare ale producătorului.
În partea hardware, de cele mai multe ori incapacitatea de a porni sistemul de operare este asociată cu probleme de hard disk. În acest caz, va trebui înlocuit. Anterior, puteți încerca să diagnosticați cu utilități speciale, pornind de pe un suport amovibil.
Există o mulțime de opțiuni de funcționare defectuoasă a laptopului. Puteți diagnostica și elimina multe dintre ele chiar acasă, dar în cazul unei avarii grave, trebuie totuși să contactați specialiștii din centrul de service.